Кметът Йорданка Фандъкова: Заедно с доброволци на 8 локации засадихме квартални горички в рамките на инициативата на bTV „Добрият пример“

До края на годината в София ще засадим над 4 100 дървета

"Надграждаме Програмата, която създадох, „Гора в квартала“ – за засаждане на квартални горички в междублокови пространства. Днес на 8 локации в града засаждаме дървета заедно с доброволци, екипи на bTV, на Столична община, в рамките на кампанията на bTV „Добрият пример“, „Да изчистим България заедно“. Акцент в инициативата, освен разделното събиране на отпадъци, е стартирането на есенния залесителен сезон в София, с който до края на годината ще засадим над 4 100 дървета." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в засаждане на дървета в парка на НДК и в Зоологическата градина.

Столична община е партньор на инициатива вече 11-та година, а днес екипът на bTV „Новините“ се включи в нашата инициатива – "Гора в квартала" и засади своя горичка в парка на НДК.

Кметът Фандъкова поздрави bTV за тази доброволческа инициатива, защото дава добър пример и увлича хиляди граждани, и заедно създаваме обществена чувствителност за опазването на околната среда.

През 2022 г. Столична община постави изискването за разделно събиране на отпадъците от споделените пространства в паркове, планински терени и обществени места. Тази година за втори път отпадъците се събират разделно на 15 локации в града.

„Гора в квартала“ е програма по идея на кмета Йорданка Фандъкова, в която могат да се включат граждани и бизнесът в засаждане на дървета в междублокови пространства.

Днес на 8 локации в районите "Младост", „Витоша“, „Триадица“ и „Панчарево“, както и в парка на НДК и в Столичния зоопарк, бяха засадени над 60 дървета от вида чинар, ясен, явор, японска вишна, ликвидамбър, дъб и др.

През есента в София ще бъдат засадени над 2 100 дървета в зелени площи, покрай улици, булеварди в София и заедно със засадените през пролетта над 2 000 дървета общият брой за годината ще надвиши 4 100. Видовете фиданки са съобразени с анализ на „Лесотехническия университет“, с който Столична община работи. Дървесните видове са избрани не само в зависимост от климатичните и почвени условия, но и с някои специфични характеристики на съответния терен.

Продължава създаването и на зелен пояс около града

Малките фиданки, които засадихме преди шест години край сметището „Суходол“, вече са млада гора с над 100 000 дървета. Създаването на зелен пояс около София започна по идея на кмета Йорданка Фандъкова. В землището на с. Негован, което е следващият етап на проекта от 2022 г., са засадени над 50 000 фиданки с участието на 4 000 доброволци. Предстои тази есен да бъдат засадени нови фиданки.