Кметът Васил Терзиев се срещна с Камарата на строителите в България

"Ще направим промени в начина на работа във всички етапи на реализиране на строителните проектите – от идеите до надзора, така че да си взаимодействат и да не се работи на парче" – каза кметът на София Васил Терзиев по време на срещата си с представители на “Камарата на строителите в България” (КСБ).  В срещата участваха и заместник-кметовете на Столичната община в направление финанси – Иван Василев, и международна дейност – Никола Барбутов.

“Важно е да създадем проекти, с които да се гордеем и които да издържат повече от една зима или един мандат. Ще бъдем добър партньор” – каза още Терзиев на първата си среща с Управителния съвет на Камарата. Кметът добави, че качеството на строителните обекти и контрол на работа е ключово за него и екипа му. Според инж. Илиян Терзиев – председател на КСБ, всеки участник в инвестиционния процес трябва да носи своята отговорност.

“Целите ни са да се справим с дългосрочното планиране на града и да развием по-добра проектна готовност” – каза още Васил Терзиев.

Кметът и екипът му увериха строителите, че работата по проектите на града за изграждане на пътна инфраструктура и канализация няма да спира и припомниха, че финансирането за водния цикъл беше осигурено от държавата заради неработещия Столичен общински съвет.

Заместник-председателят на Управителния съвет на Камарата Иван Моллов посочи, че се надява заедно със засилването на контрола и изискванията за качество, да могат да стимулират строителите да използват и нови технологии, като например безизкопни методи на работа.

Столичната община подкрепя Камарата в усилията ѝ да подобри капацитета на своите кадри, което е едно от основните предизвикателства през последните години за строителния бранш.  
Кметът Терзиев заяви, че за него е важно издаването на разрешения за строеж да стане електронно, за да се улесни работата на бизнеса и да има по-голяма прозрачност в администрацията. Той добави, че се надява на добро сътрудничество с държавата, за да бъде завършен успешно този процес.

Кметът Терзиев припомни, че предстои обществено обсъждане и представяне на проекта за бюджета 2024 г. на Столичната община, в което Камарата е важно да участва. В обсъждането на бюджета ще бъдат поканени да се включат представители на различни сектори, браншови и неправителствени организации.

По думите на Иван Василев сериозен фокус в капиталовата програма ще е продължаване на изграждането на детски градини, многоетажни паркинги, както и развитието на ВиК и транспортна инфраструктура.

08.01.2024