Кметът Васил Терзиев изпрати Патриарх Неофит в последния му път

България изпрати своя духовен водач, почитайки го с искрено уважение и обич.

В катедралния храм „Св. Александър Невски“ бе отслужена заупокойна света литургия и опело, които водеха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Вселенският патриарх Вартоломей.

На литургията присъства кметът на София Васил Терзиев. Той се включи и в траурното шествие, което премина по улиците на София и стигна до катедралата “Св. Неделя”. Ковчегът на Патриарх  Неофит беше пренесен от гвардейци, под звуците на траурния марш.

Стотици миряни от цялата страна дойдоха, за да се сбогуват с Негово Светейшество Неофит, Софийски митрополит и Патриарх български. Много семейства с децата си също изпратиха Българския патриарх в последния му земен път.

Прекланяме се пред духовното величие на Негово Светейшество с чувство на признателност. Неговата личност излъчваше смирение и мъдрост. С много човечност и грижовност на духовен баща той служеше на Църквата, а с думите и делата си водеше към вяра и спасение.
Благодарим му за молитвите за България. Примерът, който ни остави, ще се помни завинаги.

Патриархът беше изпратен с топовни салюти в присъствието на митрополитите от Светия синод, духовници от Поместните православни църкви. По неговата воля той бе погребан до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където е положен и екзарх Йосиф.
Вечна и блажена да е паметта му.
Царство му Небесно!

Фотограф: Иван Шишиев

16.03.2024