Кирил Маричков и Георги Господинов – част от второто издание на фестивала „Минало не минало“

 

Може ли изкуството да ни помогне да се справим с миналото? Да се превърне в път към познание, разбиране и приемане. Да ни направи устойчиви към вероятността да повтаряме грешките си. Как може да ни помогне изкуството? Киното да протегне ръка между поколенията. Музиката да слее в звук минало и настояще. Фотографията да ни помогне да вникнем отвъд образите от документите. Литературата може да бъде инструмент, с който да трансформираме личната памет в колективен опит. Визуалното изкуство да опитоми останките от рухнали величия.

Фестивалът “Минало не минало”, актуален повече от всякога, се завръща. За 4 дни –  от 12 до 15 октомври в София ще говорим за общата ни история със средствата на литературата, фотографията, музиката, киното, визуалните изкуства. Както и миналата година така и сега, основен фокус на програмата са годините на социализма, но и периода на преход. 90-те години, първото десетилетие след падането на Берлинската стена, са период на разпад и крайности, но и на детски ентусиазъм и опиянение от свободата. Днес случилото се и неслучилото тяхната история все повече ни се струват код за разбирането на всички наши днешни проблеми.

Повече участници от повече държави на повече места – това ни очаква във второто издание на “Минало не минало”. Музика и разговор с Кирил Маричков и група Jeremy?, литературна работилница с писателя Георги Господинов и специално създаден документален спектакъл с Неда Соколовска са част от акцентите във фестивала. Събитията ще се проведат в Регионалния център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”, Триъгълната кула на Сердика, комплекс “Гарнизонно стрелбище”, Френския институт и Център за събития “Пиротска 5”. В програмата са включени отново изложба, документални филми, дискусии и различни формати с активното участие на публиката. Пълната програма можете да намерите във Фейсбук страницата на фестивала, събитието “Минало не минало” и тук .

Фестивалът “Минало не минало” се организира от Фондация „Изкуство – дела и документи“ по инициатива и с финансовата подкрепа на Столична община. Партньори на проекта са Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“, Регионалният исторически музей – София, Фондация „Софийска платформа“ и Френският културен институт. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

 

26.09.2023