Информация за обстановката в София във връзка с обилните валежи към 18:30 ч.

Ситуацията в засегнатите от обилните валежи в София през денонощието райони е овладяна и се нормализира. Екипите на Столична община, под ръководството на кмета Йорданка Фандъкова, отработиха 38 сигнала. Те са предимно от район „Нови Искър“ – кв. “Изгрев“, с. Кътина, район „Кремиковци“ – Бухово, с. Яна, район „Витоша“. Екипите на Столичната община и Пожарната отводняваха завирявания, наводнени дворове, мазета, почистваха наноси, паднали клони и дървета. В дейностите включихме и доброволци от Доброволното формирование на Столичната община. На терен бяха и кметовете на районите „Нови Искър“ Даниела Райчева, на „Кремиковци“ Лилия Донкова и на „Витоша“ Теодор Петков.

Отводняване на улици продължава само в Яна, поради продължаващи валежи. На място са аварийните екипи на общината, ръководени от Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, и зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов.

Продължава следенето на речните корита и язовирите. Направени са проверки на дерета и оттоците на Южната дъга на "Околовръстен път". Екипи на Столичен инспекторат и почистващите фирми проверяват състоянието на подлезите, на дъждоприемните шахти.

Екипи извършват обходи на терен и се следи обстановката във всички райони. 

17.06.2023