Изложба "Образованието е придвижване от мрак към светлина" в галерията на РЦСИ "Топлоцентрала"


Българската изложба „Образованието е придвижване от мрак към светлина“ гостува на галерия "Топлоцентрала – Куб" до 15 февруари. По инициатива на екипа на Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" публиката има възможност да посети изложбата в България, след нейното международно представяне на архитектурното биенале във Венеция.

От откриването във Венеция до днес изложбата е разгледана от над 26 000 посетители. До средата на февруари българският павилион ще продължи своя живот в пространството на галерията на "Топлоцентрала" с поредица от събития. 

Изложбата „Образованието е придвижване от мрак към светлина“ на българската публика бе избрана да представи страната ни на международния форум, поставяйки фокус на образованието като единствен възможен път за развитие на обществото и парадоксалната му липса в отдалечени райони на България.  

„През последните 30 години населението на България намалява с бързи темпове. Заради обезлюдяването все по-малко деца посещават учебни занятия. Всяка година десетки училища затварят врати. Някои от сградите са ремонтирани и преустроени в жилища или хотели. Повечето от тях остават празни. „Важно е все по-смело да показваме и заявяваме себе си пред света. И това да се случва с актуалността и изразния език на съвременната култура, която би могла да бъде и критична към настоящето. Ние не живеем на изолиран остров, при нас се отразяват процеси, които протичат в света и е важно да намерим начин да ги комуникираме през културата си" , споделя Владия Михайлова, куратор на галерия "Топлоцентрала – Куб".

В галерията на Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала" изложбата е адаптирана, като специално за показването в София е разработена нова част, показваща процеса на създаване и комуникиране на първоначалната идея. Изложбата показва моментното състояние на тези сгради, заснети от белгийския фотограф Александър Думарей. Тя търси отговори на въпроси за обезлюдяването, опазване на архитектурното ни наследство и как да се адаптираме към променящата се среда. Кураторите разширяват неговия обхват, като освен основната тема за изоставените училища представят и поглед върху процеса по изграждане му. В търсене на отговори се включват с интервюта в изложбата Николай Панайотов, Георги Събев, Антонина Тритакова, Мартин Заимов, Георги Тошев, Ива Бонева, Янина Танева, Вера Димитрова, Пешо Петков, Маргарита Доровска и Ива Таралежкова.

Програмата към изложбата включва срещи с български и международни професионалисти в сферата, представяния, дискусионни панели и др. Събитията ще се състоят през февруари и март 2024 г. 

10 февруари, 10:00 ч. – 15:30 ч., зала № 4
Лекции и разговори: "Биенале на няколко езика" 

Модератор – Антонина Илиева
Участници:
Севинч Байрак – Куратор на павилиона на Турция
Орал Гьокташ – Куратор на павилиона на Турция
Георги Станишев – Куратор на павилиона на Франция
Алисар Риачи – Куратор на павилиона на Шотландия
Петър Торньов – участник в павилиона на България през 2008 г.
Борис Тикварски – Куратор на павилиона на България

Теми:
Кратка история на националните участия
Избор на куратор в различните държави
Финансиране и организация на участията
Представяне на националните павилиони

15 февруари, 17:00 ч., зала № 4
Лекции и разговори: "Добрите примери – нови обществени функции в селата" 

Модератор – Антонина Илиева
Участници:
Ива Бонева – сдружение „Ела”
Ива Таралежкова – сдружение „Деветашко плато”
Ева Попнеделева – артцентър „Вихрони”
Янина Танева – „Фабрика за идеи”
Татяна Захариева – международно училище „Космос”

Теми:
Тенденции в развитието на селските райони
Успешни преустройства на училищни сгради
Обществени сгради в селата – нови модели
Възможности за финансиране

март 2024 г.
Лекции и разговори: "Стратегическо планиране в развитието на малките населени места"

Изложбата в София се осъществява по покана на РЦСИ „Топлоцентрала” и със съдействието на Министерството на културата, Национален фонд „Култура” и Камара на Архитектите в България. 

09.02.2024