Иван Василев: Целта на кмета Терзиев е до края на мандата в София да няма дете без целодневна детска грижа

“Мислим за това къде и как да направим многоетажни паркинги, за да решим проблема с паркирането в целия град” – каза пред bTV Иван Василев – заместник-кмет на Столичната община по финанси, здравеопазване и строителство.

“Бюджетът на София е 2,6 млрд. лв., но той не е достатъчен да реши всички проблеми, някои от които са натрупани с десетилетия. Като място, където живеят и работят повече от 2 милиона души и на което се произвежда повече от 40% от БВП, бюджетът да бъде много по-голям, за да отговори на нуждите, изискванията и очакванията на хората. Призовавам в следващите месеци за активна работа с държавата, за да направим реална финансова децентрализация, така че парите на София да се увеличат и столицата да стане наистина по-добро място за живеене” – заяви още Иван Василев.

“В момента се обновяват редица тротоари в районите на София. Планирани са за тази и следващата година повече от 420 хил. кв. м. тротоари, които да бъдат ремонтирани, но това няма как да се случи бързо и лесно, ако не намерим допълнително финансиране, защото бюджетът на София не е достатъчен за това, – заяви Василев и поясни, че – за това ще е необходим повече от един мандат. С кмета Терзиев правим активни срещи с представители на строителния бранш, преди дни имахме среща с Камарата на строителите. Водим разговори за това как да се подобри качеството на изпълнение на инфраструктурните поръчки в София и да се прекрати ремонта на ремонта.“

“Свалянето на велоалеите от тротоарите на пътното платно прави средата много по безопасна както за велосипедистите, така и за пешеходците, които до момента бяха в конфликт с велосипедистите по бул. “Витоша”. Така правим много по-безопасно паркирането на бул. “Витоша”. Извиняваме се на гражданите за причиненото неудобство. Не искаме да противопоставяме едни участници в движението на други” – каза заместник-кметът. Иван Василев припомни, че заместник-кметът по транспорта и общински съветници са представили проекта пред Общинския съвет и пред медиите, но обеща, че при реализацията на следващи промени комуникацията да се повиши. Той обясни, че в момента се обследва ефектът от въвеждането на новата организация и кметът има готовност да преразгледа своето решение, ако се окаже, че промените не са оптимални.

Относно проблема с детските градини, който съществува от десетилетия, Иван Василев заяви, че досега е липсвала активна комуникация между Столичната община и държавата, което е причината бившият кмет на столицата да не е намерил системно решение. Той обясни, че настоящият кмет на София търси решение от всички заинтересовани страни – държава, парламент, Общински съвет, министерства.

10.05.2024