Иван Василев: За първи път процесът по бюджетиране е толкова прозрачен

Столичната община започва процедура по събиране на натрупаните дългове от физически и юридически лица

“Направихме процеса по бюджетиране по изключително прозрачен начин. За първи път предварително публикувахме таблиците, с които работим, преди общественото обсъждане. Публикувахме и доклада, в който по разбираем начин е описано какво представлява бюджетът на София” – това каза заместник-кметът по финансите и здравеопазването Иван Василев в ефира на Евронюз.

Василев уточни, че бюджетът в сектор "Здравеопазване" е увеличен с 4 398 832 лв. спрямо заложеното през 2023 г. Според него рекордният Проект на бюджет на София в размер на 2 милиарда 577 милиона лева, който кметът на София внесе на 29 януари в Столичния общински съвет, отразява реално проблемите на хората. “Когато подготвяхме бюджета, се запознахме с проблемите на гражданите и на базата на социологическо проучване, което направихме, за качеството на живот в София” – уточни Василев.

Заместник-кметът по финансите и здравеопазването обясни, че в сектор здравеопазване се разработват две основни политики. Едната е свързана с подобряване на условията в лечебните заведения и поликлиниките, а другата с възнагражденията на работещите в тях. “В проекта на бюджет сме заложили ремонт на общинските поликлиники, които са в окаяно състояние. Разработваме и специализирана програма, която да е насочена към привличане и задържане на специалисти в сектор здравеопазване. От декември водим разговори със синдикалните организации как и с колко могат да бъдат увеличени възнагражденията, които ще продължат и в следващите месеци”, каза още Иван Василев.

Василев припомни и ангажимента на кмета Васил Терзиев за 15% увеличение на заплатите на работещите в транспортния сектор, които са отразени в икономическата рамка. “Бюджетът за транспорт е регламентиран в икономическата рамка на транспорта. Това е документ, който е различен от Проекта на бюджет, и в момента се финализира в общината. В следващите седмици ще е готов и ще бъде представен за публично обсъждане, ще го публикуваме в сайта на общината и ще е достъпен за всички” – разказа в студиото заместник-кметът Василев.

“Тази година продължаваме да търсим решение и на проблемите с детските градини и училищата. Планираме да създадем 3200 нови места в детските градини и 600 места в яслените групи. Следващият наш приоритет, отразен в бюджета, е транспортна инфраструктура” – обясни Иван Василев и добави, че продължават ключови инфраструктурни проекти, подобряване на качеството на пътната мрежа, на тротоарите, започва изграждането на многоетажни паркинги до две метростанции.

Той уточни за пореден път, че в Проекта на бюджета за София за 2024 г. не е заложено увеличаване на данъците и таксите, както и не е заложен нов дълг.

“В Столичната община заварих натрупани през годините задължения от физически и юридически лица към общината в размер на над 70 милиона лева. Това са задължения за такса недвижим имот и такса МПС. Започнахме процедура по събиране на вземанията и сме поканили длъжниците да платят доброволно. Ако това не се случи, има други законови мерки за принудително събиране на дължимото. Амбицията ни е в следващите години тази политика да продължи и събраните средства да влязат в бюджета” – обясни Василев.

На въпроса за изхода от кризата в Столичния общински съвет заместник-кметът отговори: “Общинските съветници и кметът активно търсят решение на въпросите, свързани с избора на председател на Общинския съвет. Би било по-лесно, ако общината и Общинският съвет работят в синхрон. Разговорите продължават и в следващите дни – до 8 февруари, когато е следващото заседание на Съвета. Вярвам, че ще има общински съветници, които ще загърбят тяснопартийните интереси и ще приоритизират решаването на проблемите на София и на гражданите на столицата. Ще изберат председател, ще създадат комисии, ще разгледат бюджета, ще нанесат съответните корекции, които те смятат, че са необходими, и след това ще го подкрепят и гласуват.”

31.01.2024