Зам.-кметът Албена Атанасова подкрепи каузата „ЗаКрила за всяко дете“


Заместник-кметът на СО – Албена Атанасова, беше специален гост на първото предаване от миниблаготворителния сезон на „Като две капки вода“, организиран съвместно от Нова Броудкастинг Груп и УНИЦЕФ България, за да подкрепи каузата „ЗаКрила за всяко дете“, насочена към темата за превенцията и закрилата на децата от насилие.

Столичната община е дългогодишен партньор на УНИЦЕФ в пилотирането и развиването на детските центрове за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила”. На територията на общината функционирането на услугата се осъществява от фондация „Асоциация Анимус“.

През 2022 година Столичната община положи огромни усилия в търсене на варианти за намиране на устойчиви решения, които да осигурят безплатна социална, психологическа и юридическа подкрепа, кризисна интервенция и щадящо изслушване на децата, жертви и свидетели на насилие, и техните родители.

Щастливи сме да съобщим, че сме пред приключване на конкурсна процедура по финансовото обезпечаване на услугата като специализиран Център за обществена подкрепа – "Зона ЗаКрила". По този начин услугата ще стане държавно делегирана дейност и финансирането ѝ ще бъде устойчиво.

Столичната община ще продължи да бъде и активен участник при изработването на Националната карта на социалните услуги и ще предложи включването на "Зона ЗаКрила" в картата на социалните услуги за територията гр. София.

Благотворителният минисезон на „Като две капки вода за всяко дете“ е посветен на каузите на УНИЦЕФ за децата на България. В специалното издание участие вземат осем известни личности, които са в дуети с осем талантливи деца. Участниците във всеки дует влизат в образа на различна звезда. Ненчо Балабанов, Калин Врачански, Тити Папазов, Краси Радков, Маги Джанаварова, Люси Дяковска, ДесиСлава и Вики Терзийска се качват на сцената, готови за нови преобразявания, заедно с малките си партньори.

На масата на журито са продуцентът Магърдич Халваджиян, водещият на Новините на NOVA Николай Дойнов, председателят на Федерацията по художествена гимнастика И. Раева и световноизвестният цигулар Веско Ешкенази.

Водещите Димитър Рачков и Герасим Георгиев – Геро са в компанията на емблематичната и усмихната водеща на Новините на NOVA Ани Салич.

Със събраните средства УНИЦЕФ ще подкрепи директно 300 деца и техните родители в трите центъра „Зона ЗаКрила“ до края на 2023 година.  Ще бъдат обучени и 150 специалисти, които да могат да идентифицират признаци на насилие и окажат подкрепа на още 1 800 деца.

Всяко второ дете в България е преживяло някаква форма на насилие. Емоционалното насилие е най-често срещаният вид. 1/3 от децата са били жертви на физическо насилие. 15,6 % са преживели сексуално насилие. Над 10% от децата са неглижирани и пренебрегвани всеки ден. Всяко седмо дете съобщава, че е било жертва на онлайн тормоз в социалните мрежи. Всяко трето дете заявява, че се чувства в опасност у дома, в училище или в общността.

Гласувайте за любимия си отбор като изпратите SMS с ключовата дума на своя фаворит на 1021 и стартирате месечни дарения от 5 лв. към УНИЦЕФ.

Част от събраните средства ще бъдат насочени в помощ на хиляди деца и семейства, пострадали от земетресенията в Турция и Сирия.
 



14.02.2023