Завърна се първият екип от Аварийната дирекция на Столична община, който участва в спасителните дейности след земетресението в Турция


Кметът на София Йорданка Фандъкова посрещна на летище „Враждебна“ екипите от Аварийната дирекция на общината, Планинската спасителна служба и Пожарната, които бяха сред първите чужди спасители, пристигнали в пострадалите от земетресението градове в Турция. Те пристигнаха с двата самолета „Спартан“.

„Благодаря на всички мъже от екипа на Аварийната дирекция на Столична община, на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, на Планинската спасителна служба, на БЧК, на доброволците от доброволните формирования и на всички, които отидоха, за да помагат и продължават да го правят, – каза кметът Фандъкова. – Нека всички български спасители се върнат живи и здрави, помогнали на повече хора да прегърнат близките или да ги изпратят" – сподели също кметът на столицата.

Екипите на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община, с директор Красимир Димитров, са преминали обучение за реакция при земетресение и разполагат с необходимото оборудване. Те бяха сред първите, отзовали се в Турция, и работиха на терен в град Адана.

На 11 февруари сутринта от София за Турция замина също екип от 8 служители със строителен инженер, които ще продължат да помагат.

В помощ на пострадалите от разрушителното земетресение Столична община разкри 7 пункта за събиране на дарения в София. Още през първия ден са събрани зимни дрехи и завивки, палатки, генератор, хигиенни материали.
 

Снимки – Аделина Ангелова