Заварихме изключително тежки проблеми, но ще ги решим и променим Гробищните паркове на столицата

"Заварихме изключително тежки проблеми, но ще ги решим и променим Гробищните паркове на столицата" – това каза вр.и.д. директор на Общинското предприятие „Гробищни паркове“ Румен Димитров.

"Мястото, което би трябвало да е вечният покой на нашите близки, е превърнато в ад. Заварихме липса на всякаква организация. Искаме да покажем проблема пред обществото и да дадем нашата заявка, че ще променим нещата и ще поставим ново начало за общинските гробищни паркове на София. Никъде в Европа и света няма такова отношение към починалите." Това каза вр.и.д. директор на Общинското предприятие „Гробищни паркове“ Румен Димитров,

Румен Димитров показа парцел от 5 дка в Централните софийски гробища, който е почистен от 5 души в рамките на 6 дни, а от него са изхвърлени тонове отпадъци – 25 камиона от по 3.5 тона всеки.

Димитров посочи, че от месец и половина е директор на ОП „Гробищни паркове“. Към общинското предприятие има 9 парка, които се състоят от 400 парцела, с обща площ 2 900 декара. Състоянието им е окаяно, от 30 години са занемарени и поддръжката им е била сведена до минимум.

"Нашата цел е нещата да се променят. Когато встъпих в длъжност, поех ангажимент към кмета на София да преобразим местата, на които почитаме паметта на нашите близки" – заяви Румен Димитров.

По думите на Димитров: „Ще се грижим за реда и организацията на гробищата, ще прекъснем схемите, които пречеха това да се случва. Ще се погрижим да има охрана и ред и да изгоним злото оттук.“

След встъпването си в длъжност новият директор е назначил заместник-директор по сигурността. По време на предишното управление такава длъжност е имало само в продължение на две години.

"Поставяме началото на мащабна акция по почистване. Призоваваме да се включат и всички желаещи доброволци. Директорът на общинското предприятие призова гражданите да се погрижат за своите починали близки в рамките на предстоящата събота и неделя и на Задушница на 9 март. Всеки да направи нужното, за да осигурим по-приветлив вид на мястото на вечен покой на нашите близки и роднини" – заяви Димитров.

"Столичната община ще направи нужната организация, ще засили контрола. Ще работи заедно с доброволци като „Гората бг“ и ще осигури механизация и материали, за да бъде почистено и облагородено пространството. Само заедно с гражданите ще можем да решим проблема и променим нещата" – каза също директорът на ОП „Гробищни паркове".

Според Димитров причина за проблемите е това, че структурата на предприятието е от 20 души, които се грижат за 2 900 дка паркове. Ангажиментът на ОП „Гробищни паркове“ е да поддържа алеите и кошчетата за отпадъци, но самите гробни парцели са грижа на собствениците. Затова е важно институциите и гражданите да вървят ръка за ръка" – посочи Димитров.

По отношение на контрола по думите на Румен Димитров е важно да се направи цифровизация с пълно заснемане на гробищните паркове. Той счита, че общинската фирма „Егида“, която извършва охрана на парка не се справя добре. "Работата не е по силите на тази фирма, тук интересите са големи, трябва по-твърда ръка" – заяви Димитров.