Екипите на „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община бяха отличени в церемонията „Пожарникар на годината“

Екипите на „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община, участвали в спасителните операции в Турция, бяха отличени в церемонията „Пожарникар на годината“. Наградите им връчи президентът на Република България Румен Радев, който е  патрон на събитието.

Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община бяха първите, които реагираха на искането на президента на Република България Румен Радев за оказване на помощ на Турция след опустошителните земетресения.  За два часа и половина след поставената им  задача от кмета на София Йорданка Фандъкова те успяха да се мобилизират и да излетят с техника и оборудване към Турция и още същия ден да се включат в спасителните дейности в района на Адана.

Президентът Радев даде висока оценка на работата на аварийно-спасителните екипи на община, ръководени от Красимир Димитров. Той припомни, че сутринта след земетресението е разговарял с кмета на София Фандъкова и са координирали участието на „Аварийна помощ и превенция“ в спасителните дейности. „Екипите на Столичната община показахте за пореден път професионализъм и бяхте първи“ – каза още президентът.  

„Когато на 6 февруари бедствието сполетя Турция, куражът и себеотрицанието на спасителите съхрани живота на множество хора и трябва да бъдем горди, че България се отзова светкавично и нашите спасители още същия ден с екипи и оборудване изпълняваха своя дълг по спасяване и съхраняване на човешкия живот. Когато се взе решение на високо политическо ниво България веднага да окаже помощ, бях сериозно обезпокоен, защото осъзнавах колко времеемко и трудно е да създадем организация и да пристигнем навреме" – каза още президентът Радев.

Президентът Радев връчи награди и на екипажите от 16-та Авиобаза на Военновъздушните сили, включили се в превоза на българските спасители и хуманитарна помощ към Турция, медиците от екипа на Военномедицинска академия, спасителите от Планинската спасителна служба към БЧК, екипите на пожарникарите, както и доброволци от Националната асоциация на доброволците в Република България, участвали в спасяване на оцелели в земетресенията в Турция.

На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Турция Айлин Секизкьок, министърът на отбраната Димитър Стоянов и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Посланикът на Турция Айлин Секизкьок изказа благодарност и признателност от името на турския народ на българските спасители от различни структури, които се включиха в помощ на южната ни съседка след случилите се две мощни земетресения там. "За мен е гордост да бъда патрон на конкурса „Пожарникар на годината“, да бъда сред тези смели мъже и жени, които се утвърдиха като гръбнак в дейностите по спасяване и на които ние вярваме, че във всеки момент ще се притекат на помощ, – обърна се президентът Радев към участниците в тържеството. – Това са силните хора, силни със своята смелост, солидарност и себеотрицание и само такива хора могат да вземат решение в полза на другите, и е чест за мен да бъда днес сред тези хора" – допълни президентът.

„Пожарникар на годината – 2022 г.“ е под патронажа на президента Румен Радев. На церемонията присъстват и посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок, столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

23.02.2023