Децата от столичната 131. детска градина се учат на разделно събиране на отпадъци

Зам.-кметът на Столична община по екология Десислава Билева и кметът на район "Триадица" Димитър Божилов бяха официални гости на събитие в столичната 131. детска градина в кв. „Манастирски ливади“, при което учебното заведение получи кошче за разделно събиране на отпадъци от хартия, пластмаса и метал – контейнер с форма на мече.

Водещ на събитието, което се превърна в истински празник за малчуганите и за персонала на новата детска градина, беше Симеон Колев.

„Вярвам, че е много важно децата от малки да се научават на добри навици, каквото е разделното събиране, а след това да ги предават у дома. Гордея се, че със Столична община сме част от тази промяна“ – каза зам.-кметът Десислава Билева.

„Радвам се, че днес съм част от това толкова цветно и усмихнато събитие. Детската градина е нова, изключително приветлива, с прекрасни преподаватели, а директорът г-жа Котева е пример за това, как с желание и инициативи може да променяме средата, в която живеем“ – добави тя.

Димитър Божилов разказа на децата колко полезно е да рециклират отпадъците, за да се радват на по-чиста природа и околна среда, и подчерта колко важно е сътрудничеството между общината, фирмите за разделно събиране и детските заведения, за да има повече такива инициативи.

Най-активните и инициативни от децата получиха забавни и много полезни книжки за рециклирането, а всяко едно заслужено се сдоби със специален стикер.

Столичната община е организирала и система за разделно събиране на хранителни отпадъци от училища, детски градини, болници, търговски обекти и др. Такава вече има и в столичната ДГ 131. Системата на Столична община се прилага в сътрудничество с организациите по оползотворяване за разделно събиране на отпадъци от опаковки „Екобулпак България“ АД, „Екопак България“ и „Булекопак“ АД, а поставените контейнери за разделно събиране във всичките 24 района са над 6 500 броя. В рамките на инициативата такива кошчета за разделно събиране на отпадъци ще получат общо 195 градини на територията на Столична община.



 

31.05.2023