Две нощни линии тръгват на 1 ноември в 23:30 ч.

От 23:30 ч. на  1 ноември се възстановява движението на две линии на нощния градски транспорт в София. Това гласи заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова, която бе подписана днес.  

Двете линии свързват  големите квартали на София и ще се движат със следния маршрут:

  • N 1 – "Люлин" – "Младост 4" (от спирка ж.к. "Люлин 1, 2" (код 0650) до спирка ж.к. "Младост 4" (код 0669) и обратно).
  • N 2 – "Обеля" – "Студентски град" (от спирка кв. "Обеля" (код 0874) до ж.к. "Студентски град" (код 1694) и обратно).

Общата спирка на двете линии е на пл. „Княз Александър Първи“. Колите ще се движат на интервал от 60 минути. Началният и последният час на тръгване ще е съответно  в 00:00 часа и в 04:00 часа от пл. „Княз Александър I“ към крайните точки на маршрутите, предвиден е и  5 минутен престой за прекачване на пътници на пл. „Княз Александър I“ .

Разкриват се нови  спирки по маршрута нa линия N 2, съответно:

  • НДК , разположена на бул. „Фритьоф Нансен” (еднопосочно в посока "Студентски град") при кръстовището с бул. „Васил Левски“;
  • Метростанция „Бели Дунав” (двупосочна) в района на кръстовището бул. „Ломско шосе“ и ул. „Бели Дунав“.

Билетът струва 2 лева и може да се купи с пари в брой от водача на превозното средство.

Ако имате годишна карта за всички линии на градския транспорт, 24-часов или 72-часов абонамент, можете да ползвате нощния транспорт без допълнителен превозен документ. Само трябва да валидирате картата на сините устройства в автобусите.

Друг вариант е да заредите предварително в Sofia city card или в Sofia city card Ultralight; или да платите с физическа или виртуална банкова карта, като я валидирате в автобуса.

През следващите 6 месеца Центърът за градска мобилност трябва да извърши наблюдение на пътникопотока по двете линии и да внесе данните до Постоянната комисия по Транспорт и пътна безопасност към Столичен общински съвет, гласи още заповедта на кмета.




30.10.2023