В София бе отбелязан Денят на спасяването на българските евреи

81-вата годишнина от спасяването на българските евреи бе отбелязана в София с „Поход на толерантността“. Инициатор на събитието е организацията на евреите в България „Шалом“.  Походът, в който се включиха общественици, интелектуалци, граждани и представители на институциите, тръгна от  храма „Света София“ и продължи с церемония пред Паметника на Спасението в градина „Св. Климент Орхидски“. От името на Столичната община в инициативата се включи заместник-кметът в направление „Европейски политики и международна дейност“ Никола Барбутов.

„Преди 81 години всичко започва с думи на омраза и разделение. На това се противопоставиха българските интелектуалци, представители на Българската православна църква, писатели, общественици. Със своята решителност и категорични действия те извоюваха победата на човечността и доброто. Показаха, че историята може да се промени." Това каза Никола Барбутов по време на церемонията. "Убеден съм, че тези идеали са живи и днес и всички ние не само трябва да ги отстояваме, но и на тях да учим нашите деца, предавайки им паметта за 10 март 1943 година. София е град на толерантността и мъдростта, завещана ни от вековете. Затова ви благодаря, че заставаме зедно тук, обединени в името на доброто и изконните човешки ценности. Нашият древен град е част от европейското семейство и принципите за достойнство и човешки права са в основата на нашите действия. А човечността и доброто са кауза, заради която трябва да бъдем обединени и силни" допълни още Барбутов.

Денят на спасяването на българските евреи се отбелязва от 2003 г. с решение на Министерския съвет, прието на 13 февруари същата година.