Всички училища и детски градини в район „Витоша“ са санирани, каза кметът Фандъкова

"Завършихме изпълнението на мерки за енергийна ефективност на цялата сграда на 2. СУ „Акад. Емилиян Станев“ в район „Витоша“, с което всички 8 училищни сгради, както и детски градини в района, са енергийно обновени." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на реновираната сграда на 2. СУ.

Тържествен водосвет отслужи епископ Поликарп и благослови учителите и учениците в присъствието на зам.-министъра на образованието Емилия Лазарова, началника на РУО – София-град Ваня Кастрева.

2. СУ „Акад. Емилиян Станев“ е най-голямото учебно заведение на територията на район „Витоша“, в което учат над 1 500 деца. Изпълнени са мерки за енергийна ефективност, обновен е покривът на сградата. Инвестицията е осигурена от Столична община.

В район "Витоша" тази година завърши и подмяната на отоплителната инсталация на 5. ОУ „Иван Вазов“.

По думите на кмета Фандъкова "резултатът от нашата работа заедно с район „Витоша“ в образованието е обновяване на всички съществуващи 8 училища, изграждане на 8 нови детски градини и 3 други в строеж. Започнахме и изграждането и на ново училище, и детска градина в кв. “Манастирски ливади-запад“, който е един от кварталите, избрани от много млади семейства.

С изпълнението на мерките за енергийно обновяване средата става по-уютна, сграда по-топла, а спестените средства остават за дейностите на училището, за децата и учителите" – посочи също кметът Фандъкова.

Тази година изпълнихме основни и текущи ремонти на 70 училищни сгради, сред които внедряване на мерки за енергийна ефективност и обновяване на 18 столични училища.

Инвестициите в кварталите могат да се изпълнят реално само, ако има активен кмет на района. Работата по детските градини и училищата е децентрализирата дейност. Сега всички говорят за инвестиции в кварталите, коментира кметът Фандъкова и посочи, че „няма по-важна инвестиция в кварталите от инвестицията в децата – детските градини и училища, детски и спортни площадки".


Фотограф: Аделина Ангелова