Васил Терзиев настоява за засилен контрол на скоростта пред училищата и детските градини

Кметът на София Васил Терзиев се срещна с директора на СДВР главен комисар Любомир Николов. В срещата участваха зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов и директорите на дирекция „Транспорт“ Иван Николов и на „Управление и анализ на трафика“ Димитър Петров, както и началникът на ОПП СДВР – комисар Николай Крушарски.

По време на разговорите бе обсъдена темата за пътната безопасност в града, инцидентите с пешеходци, локализираните от Пътна полиция конфликтни места, както и конкретни мерки, които институциите ще предприемат с цел гарантиране на пътната безопасност като осветяване, монтиране на допълнителни неравности преди пешеходните пътеки и разглеждане на възможности за поставяне на светлинна сигнализация на пешеходните пътеки.

Васил Терзиев поиска да бъдат предприети допълнителни  мерки за пътна безопасност в зоните около училищата и детските градини включително чрез завишен контрол от страна на КАТ – Пътна полиция.

Обсъдена бе и темата за контрола на скоростите в участъци с концентрация на нарушения като "Околовръстния път", бул. „Сливница“, бул. „Черни връх“, ул. „Цар Борис III“ в частта към кв. „Княжево“, бул. “България“, бул. „Цариградско шосе“ и други. По време на срещата бе постигната договореност за поставяне на  стационарни камери, като Столичната община ще проектира и подготви поставянето на камерите, а СДВР ще осигури камерите. Столичната община вече има готовност за подсигуряването на захранващите трасета и инфраструктурата за монтаж на камери, като се очаква доставката на същите от страна на МВР. Освен това на територията на общината работят всекидневно между 8 и 12 екипа на КАТ – Пътна полиция с мобилни камери за скорост, така наречените "триноги", които Столична община е дарила на МВР през последните  години. Кметът Терзиев обърна специално внимание на автомобилните гонки в града и поиска системен контрол и сериозни санкции за нарушителите.

По време на срещата се обърна внимание и на контрола на неправилно пресичащите пешеходци, който към момента се осъществява стриктно от екипите на КАТ – Пътна полиция, както и на контрола по буслентите.

В края на разговора бе взето решение да се правят регулярни срещи между институциите и за предприетите мерки и постигнатите общи резултати да бъдат информирани гражданите.

08.02.2024