Васил Терзиев изпрати на Прокуратурата доклада от одита на ОП "Столично предприятие за третиране на отпадъци"

"Докладът от вътрешния одит на "Столичното предприятие за третиране на отпадъци" (СПТО) е изпратен към Софийската градска прокуратура за последващи действия по компетентност" – съобщи кметът на София Васил Терзиев на пресконференция в Столичната община.

“Назначихме вътрешен одит на завода и от него много ясно се вижда, че подозрения, че нещата не са добре, са основателни, даже са много по-тежки от това, което сме очаквали да заварим. Безхаберие, безразборно харчене на пари, безотговорност” – заяви Терзиев.

Николай Савов, временно изпълняващ длъжността "директор" на завода, съобщи детайли от одитния доклад. По думите му в сградата за механично сепариране от 47 машини и агрегати 39 са за основен ремонт, в сградата на РДФ-а от 136 машини 76 са за ремонт. През последните три години са подписани над 470 договора, като са похарчени 113 млн. лв. от средствата, които би трябвало да бъдат за резервни части и оборудване, информира също Савов.

Директорът на завода даде примери и с възнагражденията на работещите в предприятието. По думите му основната работна заплата на служител в завода за юни м.г. е била 940 лв., а в същото време зам.-директорът е получил 12 хил. лв. В този месец реално заводът не функционира и почти целият отпадък отива на депо.

Една част от отпадъците се депонират, а другите под формата на РДФ, без да се отчитат като депонирани, се заравят. Установява се, че само през 2 месеца са спазени количествата по комплексно разрешително от 450 тона на денонощие. За всички останали количествата са двойно и тройно по-високи. В определени месеци за последната година между 8 – 12 хил. тона отпадъци реално не са отчетени, че са депонирани, заяви също Савов.

"Заводът трябва да преработва значително повече отпадъци, вместо да ги депонира. Клетките на депото се пълнят с непреработен боклук" – каза още кметът на Столичната община. По думите на Васил Терзиев, ако тази практика не бъде спряна, до три години София ще има голям проблем с отпадъка. В рамките на три години с това темпо ще се запълни и четвъртата клетка за депониране на отпадъци, посочи също Терзиев.

Според Терзиев е необходимо рециклираните отпадъци да са над 10%. Важно е да се вдигне качеството на РДФ-а, за да се приема от заводите за горене и да не се депонира.


Фотограф: Иван Шишиев


 

09.01.2024