Васил Терзиев: Предлагаме серия от мерки за подобрения на условията на труд и възнагражденията на работещите в градския транспорт

"Предлагаме 15% увеличение на основната работна заплата от 1 март, ще търсим и възможност за повторно увеличение през годината, което да е обвързано с развиване на бонусна система, която да важи за всички служители в отделните транспортни дружества. Целта е да намерим трайно решение и да стимулираме привличането на млади водачи към транспорта." Това каза кметът на София Васил Терзиев след проведената среща със синдикатите КНСБ и КТ “Подкрепа” днес. "На срещата постигнахме конструктивен диалог" – посочи също кметът.

Васил Терзиев заяви също, че другата тема, по която е постигнато съгласие, е необходимостта от мониторинг и намаляване на извънредния труд. “Освен повишаването на заплащането, подобряването на условията на труд също е много важно. Смятаме да работим активно заедно и да намерим дългосрочни решения” – каза също столичният кмет.

По време на срещата е обсъдено също и да се постигне споразумение по декларацията, която има от страна на КНСБ, КТ "Подкрепа", и да се начертае пътна карта за решаването на много от точките.
"Трябва да работят още по развитието на бонусна система, която да не бъде само за водачите на градския транспорт, а и за другите хора, работещи в сферата. Важно е да намерим най-правилния формат на база километри и натовареност на трасетата, така че наистина да бъде смислено" – каза също кметът Терзиев.

Андрей Зографски, общински съветник от "Продължаваме промяната – Демократична България" ("Спаси София") каза, че тези 15% увеличение са 37 мил. лева допълнително от бюджета на София. Кметът и екипът му са работили изключително много в последните няколко седмици по бюджета и са успели да ги осигурят от данъкоплатците на София. Зографски допълни, че освен увеличението са обсъдили и срещнали разбиране в изготвянето на по-сериозна реформа, която обръща много повече внимание както на ежедневните условията на труд на работниците, така и на управленията на Дружествата.

След проведената среща вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов отбеляза: „По повечето искания постигнахме единомислие. Става въпрос най-вече за условията на труд и необходимостта от ограничение на полагането на извънреден труд." Той посочи още, че техните искания са за повече от 15-процентно увеличение на заплатите. „Ще настояваме и пред държавата – в лицето на Министерския съвет – да вземе решение за допълнително субсидиране на Столичната община за увеличение. Продължаваме да настояваме държавата да обърне внимание на транспортния сектор не само в София, а в цялата страна."

Председателят на Транспортния синдикат към КТ „Подкрепа“ Иван Кирилов заяви, че са склонни да приемат двустепенно увеличение на заплатите с по 15% поради състоянието, в което се намират Столичната община и държавата. „Знаем, че има недостиг на средства. Ще се върнем отново на масата на преговорите, защото това е най-разумният подход за социален диалог“.

Председателят на Транспортния синдикат към КНСБ Александър Шопов благодари за срещата на кмета Терзиев и посочи: „Разговорът бе конструктивен. Ще информираме нашите колеги за предложението и ще поискаме тяхното мнение. Оставаме в стачна готовност. Неведнъж, както КНСБ, сме казвали: държавата трябва да поеме своя ангажимент“.

 

18.01.2024