Васил Терзиев: По бул. „Цар Борис III“ ще отделим пътното платно от трамвайното в участъка от ул. „Райска градина“ до „Княжево“

"Предприемаме бързи мерки, за да ограничим транспортните произшествия по трасето на трамваите по бул. „Цар Борис III“. Ето защо физически ще отделим пътното платно от това на трамваите." Това съобщи чрез профила си във Фейсбук кметът на Столичната община Васил Терзиев.

С промяната автомобили няма да могат да навлизат върху трамвайното трасе.

Кметът Терзиев информира също, че след възстановяването на движението на трамвай № 5 в края на миналата година за дни са регистрирани пет пътнотранспортни произшествия. Катастрофите са причинени от автомобили, които навлизат по трамвайните линии и засичат мотрисите.
„Възложихме проект за обособяването на трасето като фокусът ще е в района от ул. „Райска градина“ до ухото в „Княжево“. По това трасе се движат 3 трамвая – №№ 4, 5 и 11. В пиковите часове средно на всеки 3 минути тук преминава по една трамвайна мотриса“ – заяви също столичният кмет.
"За да бъде придвижването на софиянци по-кратко, по ремонтираното трасе трамваите се движат с по-висока скорост. Съкратихме времето за пътуване от „Съдебна палата“ до последната спирка в „Княжево“ с 10 минути – от 31 минути преди ремонта на 21 минути сега" – каза кметът Терзиев.

Предстои новоремонтираният участък на релсовия път от кръстовището с бул. „Овча купел“ до ухото на „Княжево“ да бъде включен в новата координация за движението, която осигурява „зелената вълна“ за трамваите. Това допълнително ще ускори движението на трамваите по бул. „Цар Борис III“.

06.01.2024