Васил Терзиев: За мен пътната безопасност е едно от най-ключовите предизвикателства и имам амбицията да направя така, че средата в града да стане по-безопасна

"Когато говорим за инфраструктурни решения и промени в закона, това не са просто параграфи, а става дума за децата ни, за човешкия живот и ако това не е отправната ни точка и не си вършим съвестно работата, всичко друго, което правим, няма смисъл. За мен пътната безопасност е едно от най-ключовите предизвикателства и имам амбицията да направя така, че средата в града да стане по-безопасна." Това каза кметът на София Васил Терзиев по време на дискусия: „Изграждане на единна система за управление и намаляване на риска от ПТП“. Форумът е организиран от Института за пътна безопасност, със съдействието на Столичната община.
В дискусията се включиха главният секретар на МВР Живко Коцев, Богдан Милчев –председател на УС на Института за пътна безопасност, и Малина Крумова – директор на Държавна агенция за „Безопасност на движението по пътищата“, зам.-кметът на Столичната община с ресор транспорт Илиян Павлов.

По време на форума кметът Васил Терзиев посочи и част от предприетите мерки от страна на Столичната община за намаляване на пътно-транспортните произшествия. „Започнахме със сигурността около училищата и детските градини. В момента събираме информация от районните кметове за това къде има нужда от промени в инфраструктурата. Осветлението е ключова тема за нас. Не само да има пешеходни пътеки, но и да бъдат осветени, добре маркирани, да има добра видимост." По негово нареждане Центърът за градска мобилност работи активно по разчистването на автомобили в зоните на кръстовищата особено през почивните дни, с което да се подобри видимостта. Промените, свързани с регулиране на движението, целят да направят по-сигурни престрояванията и пресичанията. Кметът даде пример с движението около Мол Парадайс и кръстовището на "Околовръстния път". Работи се по проектиране на пасарелка при Казичане и идентифициране на други места на "Околовръстното шосе", на които трябва да има пасарелки.  
Екипът на кмета Терзиев работи и върху подобряването на движението по ключови булеварди, където има задръствания или предпоставки за катастрофи като това на “Черни връх” и “Филип Кутев” или отделянето на трамвайното трасе от това на автомобилите по ремонтираната част на бул. “Цар Борис III".

Кметът открои като много важен за сигурността в града контрола на скоростта на улици и булеварди с многолентово движение. Само пред декември таблата на Столичната община за измерване на скоростта са засекли близо 300 нарушители, движещи се с над 125 км/ч., и то само по бул. "България". Нарушителите, които са засечени, са около 8 000 на месец, а рекордът е над 200 км/ч. Други примери за такива места са "Околовръстният път", бул. „Сливница“, бул. „Черни връх“, ул. „Цар Борис III“ в частта към кв. „Княжево“, бул. „Цариградско шосе“. Столичната община ще подпомогне усилията на Пътна полиция да постави стационарни камери на критичните места по тези трасета и ще проектира и подготви поставянето на камерите, а СДВР ще осигури самите устройства.

Васил Терзиев посочи като проблем качеството на направената маркировка и пътната настилка в града. Той благодари на МВР за осигурените камери за контрол на скоростта, които ще бъдат поставени на ключови точки, и допълни, че активно се работи за намаляване на автомобилните „състезания“.
Интегрирането на камерите на Столичната община със СДВР ще помогне за контрола и ще ограничи преминаването на червен светофар.

"Моят екип ще работи за промяна в инфраструктурата, включително включването на иновативни решения, които да дават повече сигурност в града. За мен е важно всеки един нов инфраструктурен проект да включва мерки, които гарантират не само безпроблемния трафик, но и безопасността на всеки участник в движението – включително пешеходците и велосипедистите."
Васил Терзиев посочи още, че за него е много важно да не се работи на парче, а да се търсят цялостни решения, „за да знаем, че точка по точка сме отвоювали тези критични места“.  


 

20.03.2024