Васил Терзиев: Бюджетът не е политически акт, а средство за изпълнение на добрите идеи

Бюджетът, с който разполага София, след приетите днес предложения за промени, е над 2,6 млрд. лв.

"Повишаването на качеството на живот в София няма партиен цвят. Хората не се интересуват кой на кого е опозиция. Важно е да решаваме проблемите на софиянци.
Бюджет 2024 се фокусира именно върху тези проблеми. В градската политика няма идеология – или работиш за решаването на проблемите на хората, или си против тях.
Бюджетът не е политически акт, а средство за изпълнение на добрите идеи." Това каза кметът на София Васил Терзиев при обсъждане на Бюджета на Столичната община.

"София има приет бюджет и всички ние сме изключително щастливи, че 45 общински съветници гласуваха „за“ София" – каза също пред журналисти столичният кмет.
Терзиев благодари на общинските съветници, че гласуваха "за“ София. Кметът обясни, че ще работят колективно, за да покажат на софиянци, че могат да направят добро за този град. "Въпреки дискусиите и ескалациите, които имаме, това е една стъпка, която показа отговорно отношение в Общинския съвет" – заяви също Терзиев.

Кметът Терзиев посочи още, че "ще работим амбициозно по приходната част, за да намерим още възможности за финансиране по част от проектите, които са в резервния списък.
Бюджетът, с който разполага София, след приетите предложения за промени, е над 2,6 млрд. лв. Рекорден е, но нашата амбиция не приключва с това" – каза също Терзиев. По думите му ще продължим да търсим нови източници на приходи, за да може да реализираме повече проекти.

Приоритетите на Бюджет 2024
Без повишаване на данъци, но с повишаване на събираемостта.
Рекорден бюджет за транспорт и транспортна инфраструктура.
Предлагаме истински граждански бюджети по райони – софиянци сами ще решават в какво да инвестират 5.3 млн. лв.
Увеличаваме бюджета за култура и  спортни дейности. Предвиждаме изграждане на спортни зали. Включихме 50% повече средства за Програма “Култура”. Увеличихме и бюджета за опазване на културното наследство на града.
Акцент е дигиталната трансформация за ефективна администрация и бързи услуги за гражданите.

Залагаме Капиталова програма на стойност 611 945 670 лв. и към нея добавяме още 100 млн. от държавния бюджет. Включени са важни инфраструктурни обекти, които ще подобрят условията във всички райони на София.

Изграждаме над 40 детски градини и 2 нови многоетажни паркинга. Увеличихме и средствата за проектиране на нови важни за града обекти. Осигуряваме 10% повече за по-зелена София.
Залагаме увеличение на заплатите в администрацията, в транспорта, в културата, в здравеопазването.
Столичният кмет допълни, че "въпреки различията в групите има и много добри идеи от всички партии. Смятаме, че има средства за направените корекции в бюджета и те са доста разумни предложения" – уточни кметът. По думите на Терзиев "най-добрият начин да контролираш разходите е, когато всичко е публично. Столичният кмет обясни, че всеки месец се публикуват разходите на общината, а на тримесечие ще бъде публикувана и приходната част, за да може софиянци да знаят къде отиват парите им.

29.03.2024