Българският еврокомисар Илиана Иванова поздрави кмета Фандъкова за утвърждаването на София като столица на спорта

„Спортът е една от най-силните и сплотяващи връзки и е изключително важен за подобряване на здравето. Затова поздравявам и подкрепям София за инициативата „Европейска столица на спорта“ и за избирането и за „Световна столица на спорта през 2024 г.“ Това каза българският еврокомисар Илиана Иванова на среща с кмета на София Йорданка Фандъкова. На срещата присъстваха и Жан Франко Лупатели, президент на ACES EUROPE, Андрей Ковачев, член на Европейския парламент, Анатоли Илиев, ръководител на Фондация „София европейска столица на спорта“.

Българският еврокомисар Иванова изрази важността на постигнатото за развитието на възможностите за спорт в града като част от образованието на младите хора.

Кметът Йорданка Фандъкова подчерта, че спортът променя начина на живот и тази инициатива мотивира да инвестираме в развитието на спорта в града. Инвестициите в спортна инфраструктура са част от приоритетите в работата ѝ като кмет, посочи също Фандъкова. По думите на столичния кмет през последните години в София са изградени десетки спортни съоръжения на открито в кварталите, спортни игрища и фитнес площадки, а в близо 20 училища, които не са имали физкултурни салони, са изградени нови.

Президентът на ACES EUROPE Лупатели заяви, че София е направила много през последните години и е привлякла хиляди граждани да се занимават активно със спортни дейности. Той заяви възхищението си от работата на кмета Йорданка Фандъкова като лидер и управленец и я покани да бъде почетен президент на ACES EUROPE за следващите 5 години.

Фотограф: Аделина Ангелова



 

 

29.09.2023