Бележити творци получиха наградите на София за ярки постижения в областта на културата

​​​​​"София има особен дух и той се дължи на хората, които творят. Вие създавате духа на този град. Със своето творчество вие ни помагате да преодоляваме трудностите. Благодаря ви за това, което създавате и оставяте за поколенията. За мен е особена чест да ви поздравя лично в Деня на София и на Вярата, Надеждата, Любовта и Мъдростта. Бъдете здрави, вдъхновени и продължавайте да ни вдъхновявате." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствието си към творците на церемонията по връчване на наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата, която се проведе в Софийска градска художествена галерия.

Кметът Йорданка Фандъкова връчи Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура на проф. Кирил Топалов, университетски преподавател, литературен критик, писател, драматург и дипломат. Кирил Топалов е творец, когото наричат „един от най-добрите софийски градски писатели“ заради многото му книги, свързани със София, една от които е „Софийски истории“.

Наградата на журито получи актьорът Ицхак Финци. "Той е всепризнат майстор на сцената, обичан от всички за многобройните му роли на сцената и от телевизионния екран. Името на г-н Финци принадлежи към културния елит на България, затова с благодарност и почит към несекващата енергия и изключителния талант му честитя това отличие" – каза председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев.

"Една цифра ще кажа – 3,4% в бюджета на София за култура. Възможно е! Поставяме началото и вече никой не може да каже "не може, няма как, няма пари..."! Огромен успех е това! Показваме, че не толкова парите за култура са важни, а културата при разпределянето на парите – за всяка една власт – местна или държавна" – каза заместник-кметът на София по направление култура, образование и спорт Мирослав Боршош, който връчи Наградата в раздел „Театър“ на актьора Владимир Пенев. Отличието се присъжда за ролята му на Поп Кръстьо в спектакъла „Великденско вино“ от Константин Илиев, режисьор Явор Гърдев, Народен театър „Иван Вазов“.

Носителят на тазгодишната Награда за литература е Божидар Манов за книгата „Хора с прякори. Тъжни разкази“.

В раздел „Музика“ отличие получи проф. д-р Сава Димитров за успешното организиране на второто издание на основания от него Международен кларинетен конкурс „Сава Димитров“ и за постижения в развитието на учебно-творческия процес на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. В раздел визуално-пластични изкуства награда взе Софийска градска художествена галерия, с директор Аделина Филева за ретроспективната изложба „Генко Генков. Отвъд видимото. 100 години от рождението на художника“ и експозицията „Търсене на образа“ в галерия – музей „Дечко Узунов“, а в раздел "Художествена фотография“ – Фондация „Мусиз“ за изложбата на Сандро Милър „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“, част от петнадесетото издание на платформата „Майстори на фотографията“. Наградата връчи Иван Шишиев.

В раздел „Кино“ наградата бе присъдена на Иван Павлов за кинематографично-авторската му работа във филма „Пролетно равноденствие“.

В раздел „Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда" носител е екипът, реализирал проекта за консервация и реставрация на фасади/художествени елементи и художествено осветление на централната сграда на БАН: арх. Милена Крачанова, Аглика Икономова (реставратор), инж. Росен Йовчев, инж. Марин Вълчев.

В раздел „Критика и журналистика в областта на културата наградата бе присъдена на Димитър Стоянович за предаването „Денят започва с култура“ („Култура БГ“) и списанието за публицистика, история, култура и политика L`Еuropeo.

В раздел „Танцово изкуство“ наградата бе присъдена на балет „Арабеск“ за проекта „Триптих“ на хореографите Ангелина Гаврилова, Аршак Галумян и Филип Миланов, а в раздел „Фолклорни сценични изкуства“ наградата е присъдена на Оркестъра за народна музика на БНР за концертен сезон по повод 70-годишнината на Оркестъра и издаден двоен компактдиск.

Фотограф: Аделина Ангелова