Актьорът Христо Чешмеджиев и вокална формация „Светоглас“ представиха на 6 януари на площад "Славейков" музикално-поетичен рецитал по стихове на Христо Ботев

Документалната изложба „Жив е той, жив е!“ беше открита в сградата на Столичната библиотека. Тя представя ценни екземпляри и редки първи издания от фонд „Книжовно наследство“, фонд на сектор „Изкуство“, както и оригинални вестници и списания от съхранявания в Столичната библиотека уникален архив на детския периодичен печат преди 1944 г.

Могат да се видят първите биографии на Христо Ботев от Захари Стоянов, Стоян Заимов, както и най-пълната – от Иван Клинчаров. Представени са и първите събрани съчинения на поета под редакцията на дъщеря му Иванка Ботева и на Иван Клинчаров и второто издание на „Песни и стихотворения от Ботева и Стамболова“ от 1880 г.

Акцент в изложбата са факсимиле на последното писмо на Ботев от парахода „Радецки“, публикувано в първото издание на съчиненията му под редакцията на Захари Стоянов от 1888 г., превод на Христо Ботев на драмата „Кремуций корд“ от Костомаров от 1893 г., юбилейните "Ботеви листове" и др. Представени са също и малко познати заглавия, посветени на личността на големия поет и революционер: „Народ и поет“ от Антон Страшимиров, „Сергей Нечаев и Христо Ботев“ от Георги Бакалов, „Христо Ботев 1848 – 1948: Споменна книга“, драмата „Христо Ботев“ от Фани Попова-Мутафова.
В детския периодичен печат, издаван преди 1944 г., се съдържат над 100 публикации за Христо Ботев. На страниците на вестниците и списанията „Венец“, „Весела дружина“, "Градинка“, „Детска радост“, „Детски живот“, „Детски свят“, „Другарче“, „Майска китка“, „Поточе“, „Първи стъпки“, „Светулка“, „Славейче“ и др. са издавани стихотворения, очерци, разкази, статии за великия българин. Сред авторите на творбите за живота и творчеството на Христо Ботев се открояват имената на Иван Вазов, Елисавета Багряна, Христо Смирненски, Никола Ракитин, Змей Горянин, Ран Босилек и други известни писатели. В експозицията са представени и богато илюстровани албуми със съществуващите в България и чужбина паметници на Ботев и ценни грамофонни плочи с изпълнения на негови стихове и песни от известни наши артисти и състави.

Експозицията „Жив е той, жив е!“ може да бъде разгледана до 15 януари.
Инициативите, организирани от Столичната община и Столичната библиотека, са посветени на 176-годишнината от рождението на Христо Ботев.