Обратно Фандъкова: Метрото променя средата и стандарта на живот в града

"Железопътният транспорт има ключова роля за развитието на градовете и регионите. Той осигурява бързо придвижване на голям брой хора, с което подпомага икономическото развитие на  районите, през които преминава, и променя средата на живот на хората. Днес, когато климатичните промени и чистотата на въздуха са новото предизвикателство пред европейските градове,  хората, ангажирани с намиране на решения на национално и местно ниво, разглеждат железопътния транспорт като възможност за по-малко вредни емисии и по-чиста околна среда." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на видеоконференцията „Европейска година на железопътния транспорт – очаквания, приоритети и предизвикателства“. Форумът е организиран от евродепутата Андрей Новаков, а  поводът  е, че  2021 е година на жп транспорта.

Столичният кмет представи развитието на метрото и посочи основните ползи от трите лъча на столичното метро като спестено време за пътуване, редукция на трафика с 25% и  намаляване на вредните емисии с  90 000 тона годишно. "Моята лична цел е, както и досега, да не допусна строителството на метрото на София да спре" – допълни още тя.

„Метрото на София е показателен проект не само за нашата държава. Той е сочен за пример в много отношения – от това как еврофондовете сближават регионите и качеството на живот с другите европейски страни, до това как се променя средата – кварталите, трафика, качеството на въздуха  там, където минава пътят на подземната железница“ – каза  евродепутатът Андрей Новаков.