Назад

Затваря се за ремонт кръстовището при Софийския университет „Св. Климент Охридски“

"В събота в 0.00 часа се затваря движението на кръстовището на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ремонтните дейности ще се извършат в събота и неделя." Това каза зам.-кметът Евгени Крусев.   

"На 11 и 12 август  строителите  имат  ангажимента да фрезоват асфалтовата настилка на кръстовището, както и  да го асфалтират и маркират, така че в понеделник  сутрин първият тролей в 4.30 часа  да премине" – уточни още Крусев. "Призоваваме хората да ползват обходни маршрути като бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ , ул. „Гурко“, ул. „Георги Раковски“, бул. „ Дондуков“.  В  района няма жилищни сгради, така че строителите ще работят и през нощта. За тези 48 часа  кръстовището трябва да бъде реновирано, след което цялата строителна механизация се пренася на бул. „Васил Левски“ в участъка от Ректората до  кръговото кръстовище при паметника на Васил Левски" –  каза още Крусев.  

 В рамките на един месец ще се  ремонтират  пътните платна и тротоарът от страната на Националната художествена академия. Ремонтните  дейности са част от  проекта за обновяване на Зона 4 от градския център. Строителството ще се извършва поетапно, като движението няма да се спира цялостно, а ще се ограничава в едното или в другото платно. Според зам.-кмета тук „голямото предизвикателство“ е колекторът на „Топлофикация“, който преминава напречно на бул. „Васил Левски“ при кръстовището с ул. „Оборище“. Екипите на „Топлофикация“ имат ангажимента да сменят колектора максимално бързо, така че строителните фирми да могат да възстановят  пътната настилка в срок.

"Очакваме в събота или неделя най-късно да бъде възстановено движението по трамвайна линия 7" – каза още Крусев . В момента на обекта  текат довършителни работи. Предстои да бъде направена проба с мотриса, която да мине по трамвайното трасе, след което да бъде възстановено движението на трамваите.   Участъкът на бул. „България“ от  „Иван Гешов“ до „Гоце Делчев“ ще бъде затворен за движение в края на тази седмица. Първо ще се ремонтира платното в посока „Бояна“. Анализите, които направихме предварително за натоварването на трафика, показват, че бул. „България“ може да се ремонтира само през август. В зависимост от метеорологичните условия и темпото, с което се справят строителите,  ще се прецени дали тази година ще се ремонтира и платното в посока център или то ще бъде ремонтирано през следващото лято.  

"От понеделник  призоваваме всички хора да заобикалят бул. „България“, тъй като движението ще се  осъществява в едното платно и ще има по една лента в посока" – посочи още зам. кметът. Шофьорите  могат да използват като алтернативни маршрути  „Цар Борис III“ и „Черни връх“. 

"От понеделник започва работа по пътните платна на бул. „Арсеналски“. Движението ще бъде затруднено, но  няма да бъде спирано. Ще се работи на участъци, като строителството ще се ограничава в едното или другото платно. И в момента там има стеснение, тъй като „Софийска вода“ подменят  водопровода по бул. „Арсеналски“ – обобщи Евгени Крусев и подчерта: "Целта е всички ремонти на основната пътна инфраструктура да приключат до първия учебен ден, когато трафикът ще стане много по-сериозен."