Обратно Столичният инспекторат засилва мерките за контрол на нерегламентирано писане и драскане

Столичният инспекторат засилва мерките за контрол на нерегламентирано писане и драскане върху фасади на сгради.  Повод за предприетите действия от страна на инспекторите са установени нерегламентирани прояви по повторно надраскване на вече почистени места. Такива примери са Дом паметникът на военноинвалидите, 12. СОУ „Цар Иван Асен II”, барелефът на Георги Раковски на ул. „Г. С. Раковски“, сграда „Царевец“ при Орлов мост и др.

Днес бяха премахнати повторно изрисуваните графити от фасадата на Дом-паметника на военноинвалидите на ул. „Христо Белчев“ № 21. За целта бе използвана екологосъобразна специализирана система за премахване на графити Ghibli Skid Silent.  Предстои да бъдат почистени и останалите повторно надраскани места.

Съвместно със Столичен инспекторат към засилените мерки за контрол се включват и екипи на общинска полиция. Санкциите за установено нерегламентирано писане, драскане и рисуване, са от 100 до 5 000 лева, съгласно Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.

От началото на 2019 г. до днес, в изпълнение на Програма за премахване на нерегламентирани графити на територията на Столична община, са почистени над 4000 кв. м надписи от обществени площи.