Обратно Столична община поставя постоянни контейнери за текстил

Разположени са първите 20 постоянни контейнера за текстил на територията на Столична община. Те са част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която Столична община започна да разработва в началото на 2019 г. Целта е постепенно да се изгради устойчива система за събирането и последващо третиране на този вид отпадъци, подобно на останалите вече изградени и успешно работещи 12 системи за събиране на различни потоци отпадъци в София, включително опаковки, зелени отпадъци, електрическо и електронно оборудване, опасни отпадъци, батерии, акумулатори, излезли от употреба МПС и други.

„През 2018 г. проведохме различни инициативи за събиране на стар текстил от домакинствата, в резултат на които бяха събрани и последващо третирани общи 24.5 тона текстилни отпадъци. Опитът ни през изминалата година показа, че гражданите имат нагласа да изхвърлят разделно и текстилните си отпадъци. Резултатите дадоха основание на кмета в края на 2018 г. да предложим на Столичния общински съвет да започнем да изграждаме система за събиране на текстилни отпадъци. След като преминахме през необходимите нормативни процедури и беше избран изпълнител за събирането и последващото третиране на отпадъците, сега стартираме с разполагане на 20 контейнера в различни квартали на Столичната община, като предстои броят им постепенно да се увеличава“. Това коментира зам.-кметът по екология в Столичната община Йоана Христова при представяне на контейнерите. Тя напомни, че правилното събиране и третиране на текстилните отпадъци намалява вредното влияние на този вид отпадък върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух.

Събраните в постоянните контейнери текстилни отпадъци се транспортират от специализираните компании за третиране на текстилни отпадъци, до техни площадки, където преминават през процес, последващ на разделяне. Годните за повторна употреба се отделят, а негодните текстилни материали (напр. дънки и бял текстил) се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават както на инсталации за производство на изолационна вата, така за производство на памучни парцали за индустрията. Текстилните материи, които не са подходящи за директна повторна употреба като дрехи или парцали, и други отпадъци, отделени в процеса на сортиране (например опаковки), се балират и предават на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване.

На територията на Столична община са разположени и временни контейнери за текстил, чийто адреси могат да бъдат намерени на сайта на Столичния инспекторат.

Адресите на всички контейнери могат да бъдат намерени на сайта на Столична община – www.sofia.bg/waste

 

Фотограф Гео Калев