Обратно София разширява възможностите си за сътрудничество с Москва

Обсъдихме възможностите за разширяване на сътрудничеството между София и Москва и в нови сфери. Това заявиха след проведена среща днес в Столична община между кметa на София Йорданка Фандъкова и делегация от правителството на Москва, ръководена от Сергей Черемин – министър в правителството на Москва и ръководител на Департамента за външноикономически и международни връзки. На срещата присъстваха също Сергей Кузнецов – главен архитект на Москва, Анатолий Карпов – световен шампион по шахмат и депутат от Руската дума, както и представители на Департамента по култура, Московската градска дума, Московската търговско-промишлена палата. Делегацията от Москва ще участва в Дните на Москва в София (1 – 2 октомври 2018 г.).

От страна на Столична община присъстваха заместник-кметовете доц. д-р Тодор Чобанов, Евгени Крусев, главният архитект на София арх. Здравко Здравков, директорът на общинската агенция за инвестиции Владимир Данаилов, както и общинските съветници Искра Ангелова и Милка Христова.

По време на разговорите двете страни обсъдиха възможности за сътрудничество в сферата на развитие на градския транспорт, на културата, образованието, здравеопазването, туризма. Кметът Фандъкова посочи, че получихме предложение правителството на Москва да оборудва няколко стаи в столични училища като кабинети по химия, физика, биология. В сферата на общинското здравеопазване се предвижда лекари от общински болници в София да имат обмен на опит в московски болници. "Много важно е сътрудничеството в сферата на икономиката и туризма" – каза също кметът Фандъкова. Предвижда се представяне на възможностите на София като туристическа дестинация.

В сферата на културата договорихме партньорство между музеите на Москва и София.

"Активно се развиват сферите на нашето сътрудничество" – подчерта също Черемин. Като един от първите проекти, по които двата града ще обменят опит, е развитието на публични пространства. Консултантът, когото София покани в областта на градското планиране и развитието на пешеходните зони, световноизвестният архитект Ян Геел, е консултирал и Москва. София обяви международен конкурс за пространството около храма „Света Неделя“, където се съчетава културно-историческо наследство и пешеходна зона.

„София – Москва" е темата на първата среща, която ще се проведе по-късно в Централния военен клуб тази вечер. Във фокуса на разговорите ще бъдат важни теми от областта на градското планиране и трансформацията на публичните пространства.

В рамките на дните се провеждат състезания по волейбол и шах между отбори на София и Москва.