Обратно Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе работна среща с кмета на Подгорица Иван Вукович

Йорданка Фандъкова взе участие във форум в Подгорица – „Градовете като движеща сила на промяната в духа на една ера“ с участието на кметове от региона. В рамките на конференцията Йорданка Фандъкова проведе работна среща с кмета на Подгорица Иван Вукович.

По време на срещата двамата се договориха да продължат съвместното си сътрудничество в сферата на зелените политики и околната среда. София и Подгорица ще надграждат работата си в развитието на озеленяването на градовете и превенцията на климатичните промени.

"София разработва стандарти за улично озеленяване с помощта на столични университети (Софийски университет и Лесотехнически университет). Тези стандарти са с препоръки за изграждане, поддържане и опазване" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова. В София вече са изпълнени проекти за зелени решения на линейни обекти. По предложение на Фандъкова Подгорица ще се запознае със софийския опит, експертиза и добри примери за озеленяване.

Двата града ще работят съвместно и по темата за градска мобилност и управлението на трафика. По време на посещението си в София кметът Вукович посети столичния Център за управление на трафика, откъдето Подгорица ще приложи добри практики и модели за управление във връзка с подобряване на трафика в града.

Освен темите, свързани с екологията и градска мобилност, Подгорица и София ще си сътрудничат и в областта на превенцията при природни бедствия и кризи. На 10 октомври аварийните екипи на Столична община ще участват с помощта на самолет „Спартан“ и специализирана техника в международно учение на територията на Черна гора за реакция при земетресение на Западните Балкани. Предвижда се във връзка с учението да се извърши транспортиране на модула за издирване и спасяване към „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община до летище Тива в Черна гора.

По време на срещата кметът на Подгорица Вукович изрази възхищението си от постигнатото от София през последните години. София е пример за Подгорица по думите му. За него столицата на България, която е естествен партньор на успешните устойчиви и зелени градове Виена, Лондон, Любляна, продължава да надгражда постигнатото. Зад този пример се вижда дългогодишния управленски опит на кмета на София Фандъкова и затова по думите му „е чест, че София е готова да напътства по-малкия си приятел Подгорица“.

На срещата присъства и Н. Пр. посланикът на България в Черна гора г-жа Меглена Плугчиева. Тя получи искрени благодарности за работата си в полето на дипломацията в помощ на Черна гора и поддържането на българския интерес в региона.