Назад

В София работят пет общински центъра за деца от аутистичния спектър

 

През ноември ще започне работа още един център в столицата

 

"Столичната община създава условия като разкрива социални услуги и подкрепя неправителствени организации, които със своите познания и опит предоставят професионална грижа за деца и техните семейства. В момента в София работят пет общински центъра за специализирани социални услуги за деца от аутистичния спектър."

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение в Центъра по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм в кв. “Горубляне“, който се управлява от Сдружение „Аутизъм днес“. Кметът посети Центъра по покана на Сдружение „Аутизъм днес“ по повод шест години от откриването на социалната услуга. На събитието присъства и зам.-кметът по социални дейности на София Албена Атанасова.

Йорданка Фандъкова поздрави Владислава Цолова, председател на Сдружението, и нейния екип за постоянните усилия за работа с деца. "Много е важна и вашата дейност да организирате и обучение на млади специалисти, и да създавате обучени кадри в социалната сфера" – посочи също кметът.

В столицата от 2007 г. има Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния спектър, а от 2015 г. Столична община предостави на Сдружение "Аутизъм днес" безвъзмездно сградата в кв. “Горубляне“ и тя се превърна в Център по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм.

На територията на Столична община функционират пет специализирани социални услуги за работа с деца от аутистичния спектър. От тях  3 са дневни центрове. Предстои да се разшири капацитетът на Дневен център "Дъга" в кв. “Лозенец“.

През ноември ще започне работа още един център на Сдружение „Аутизъм днес“ в София. Той се намира в сградата на ДКЦ № 5 в район „Студентски“, в помещения, предоставени под наем след решение на Столичния общински съвет.