Назад

Столичната община поема разходите по погребенията на всички загинали в тежката катастрофа

За възстановяването на пострадалите се организира кръводарителска акция

По предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова Столичната община ще поеме разходите за погребение на всички загинали в тежката катастрофа край Своге, за които днес е обявен Ден на национален траур. Всички жертви са жители на Столична община.

Най-много загинали – 15 – са от софийското село Световрачене, където днес в църквата „Св. Безсребърници Козма и Дамян“ бе отслужена заупокойна молитва за паметта на загиналите. На църковната служба присъстваха кметът Йорданка Фандъкова, кметът на Световрачене Светла Николова и на район "Нови Искър" Даниела Райчева.

За възстановяването на пострадалите се организира кръводарителска акция.

Общинската Първа МБАЛ – София, съвместно с Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и подкрепата на МЗ организира кръводарителска акция.

15 тежко пострадали са настанени в болниците „Пирогов“, ВМА, „Св. Анна“ и „Царица Йоанна“,  като някои са с опасност за живота. Необходимостта от кръв и кръвни биопродукти за тях е ежедневна. Всеки, който желае да помогне, може да дари кръв в сряда от 10 ч. до 14 ч. в Първа МБАЛ, ет. 1, кабинет 32.

Кръв може да се дари всеки ден и в Националния център по трансфузионна хематология. Работното време там е от 8 ч. до 12 ч. и от 13 ч. до 16,30 ч. , а в събота и неделя – от 9 ч. до 15 ч.

Кръводарителите трябва да са клинично здрави, да не са приели лекарства в деня на кръводаряване, да не са дарявали кръв през последните 3 месеца и задължително да носят в себе си документ за самоличност.