Обратно Завършва изграждането на пробива на бул. “Петър Дертлиев“

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на новия бул. “Петър Дертлиев“, който свързва район „Люлин“ и "Околовръстен път". На изградения около 0,650 км нов булевард започна полагане на последния износващ пласт асфалтова настилка. Предстои полагането на пътни знаци и маркировка.

Пробивът на бул. „Петър Дертлиев“ в „Люлин“ е един от важните инфраструктурни обекти за намаляване на трафика по силно натоварените бул. „Царица Йоана“ и бул. „Сливница“. С него се изгражда нова връзка между ж.к. „Люлин“ и "Околовръстния път" на София.

Кметът Фандъкова възложи да бъде изградена изкуствена неравност с цел намаляване на скоростта при влизане от "Околовръстен път" в посока „Люлин“ във връзка с наличието на остър завой при влизането в жилищния квартал.

Новото трасе започва от съществуващия бул. “Петър Дертлиев“, като е изградено кръгово кръстовище. Булевардът е с две пътни платна в посока, като всяко едно има по две ленти за движение и тротоари.

Преди да започне работа по изграждане на булеварда бяха извършени изключително тежки отчуждителни процедури. По време на строителството са реконструирани инженерни инфраструктури – водопровод и канализация, електроснабдяване, отводняване. Изградено е изцяло ново осветление.

Финансирането се извършва със средства в размер на 2.7 млн. лв. от бюджета на Столичната община.

До края на месеца се предвижда при подходящо време да приключат строителните работи и да бъде пуснато движението.