Обратно Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с комисаря по регионална политика Корина Крецу

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с комисаря по регионална политика г-жа Корина Крецу в рамките на нейното посещение в България. На срещата присъства и представител на Европейската комисия в България г-н Огнян Златев.

По време на срещата Фандъкова запозна комисар Крецу с напредъка на проектите на София, които се изпълняват в настоящия програмен период. "Столичната община защити 41 проекта с европейско финансиране и успя да привлече около 1 млн. евро за града – каза кметът Фандъкова. – С тях развиваме и обновяваме София, променяме средата на живот. Това са 14 проекта по оперативни програми на ЕС, 3 проекта за столичното метро, 10 проекта по общностни програми, 14 проекта с бенефициенти столични районни администрации на Столична община."

Корина Крецу посочи, че "Кметовете знаят най-добре от какво има нужда един град, а кметът на София е един от най-активните." По думите ѝ "София вече е инвестирала и инвестира в големи проекти, които не са лесни, и с тях променя живота на хората."

В момента в София се изграждат 12 км от третата линия на метрото. С нея се намаляват с 90 хил. т на година вредните емисии във въздуха и трафика в зоните, в които минава метрото с 10 – 15%. Третата линия свързва големи квартали с центъра на града, осигурява и връзка с жп линия и ще обслужва ежедневните пътувания на близо 130 000 души. Ще бъдат доставени и нови 20 влака за третата линия. При осигуряване на резервен ресурс има възможност да бъдат закупени още 10 влака.

Комисарят по регионална политика Крецу каза, че през последните години се вижда прогреса на българската столица в проектите, които реализира.

Инвестициите в метрото, в устойчивата градска мобилност и намаляване на замърсяването на въздуха са важни за хората, за развитието на града като все по-добра туристическа дестинация.

Общо 4 големи проекта изпълнява София по Оперативна програма "Региони в растеж" като обновяването на публични пространства в центъра на града.

"Ремонтите създават неудобства за хората, но най-важно е да реализираме успешно проектите" – каза кметът Фандъкова.

Друг голям проект на София, получил одобрението на Европейската комисия наскоро, е втората фаза на Интегрирания проект за градски транспорт, по който ще реконструираме най-старата трамвайна линия в София, тази по бул. "Цар Борис Трети" и ще бъдат закупени 13 нови трамвая. По Оперативна програма "Региони в растеж" възстановяваме "Западен парк" и извършваме реконструкция на 26 софийски училища и детски градини.

Фандъкова показа на г-жа Крецу и един от археологическите обекти – уникалната гробница със стенописи, открита при обновяването на тротоара на улица "Московска".