Обратно Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Сръбската столица разработва свой проект за изграждане на метро и напредъкът на София при строителството на метрото  представлява интерес за белградската община.

Това стана ясно по време на среща на софийския кмет Йорданка Фандъкова и кмета на Белград Саниша Мали. В срещата участваха заместник-кметовете доц. д-р Тодор Чобанов и Евгени Крусев.

"За нас метрото е транспортен и екологичен проект. За последните 7 години успяхме да постоим 21 километра метролинии. В момента подземната железница е над 40 километра и има дял от 34 процента в системата на градския транспорт. След реализацията на третата линия екологичният ефект от метрото ще достигне намаление на вредните емисии с около 90 хил. т на година", каза още Фандъкова.

Саниша Мали посочи, че Белград има много какво да научи от София в строителството на метрото.

По време на разговорите между двамата кметове бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в сферата на транспорта, екологията и развитието на градската среда. Саниша Мали сподели своите впечатления от развитието и промяната в София и даде висока оценка на работата на Йорданка Фандъкова и нейния екип. Той посочи, че през последните години Белград привлича чуждестранни инвестиции и се извършва сериозно строителство, като един от най-големите инвестиционни проекти е изграждането на комплекс с кула и търговски център при река Сава. В Белград се движат пилотно 5 електробуса, а градът разработва процедура за закупуване на още 80 буса, използващи електрическата енергия.

"Столичната община провежда процедура за избор на изпълнител за 20 броя електробуси. Очакваме да бъдат в София в края на тази година", каза още Фандъкова.

По време на разговорите стана ясно, че и двете общини развиват пешеходните зони и велотрасетата като алтернатива на автомобилния транспорт и изпълняват проекти, свързани със санирането на фасадите на сградите.

По-късно днес метрото на София посети и президентът на Сърбия Александър Вучич, който бе придружаван от кметовете на Белград Саниша Мали и на София Йорданка Фандъкова и изпълнителния директор на "Метрополитен" проф. Стоян Братоев. Сръбският президент разгледа метростанция "Сердика", част от "Ларгото", където са направени археологически проучвания при строителството на метрото, разкрито е културно-историческо наследство от древна Сердика като главната римска улица, разказа д-р Тодор Чобанов.