Обратно Столичната община с четири награди за добри практики в администрацията


Столичната община получи 4 награди за добри практики в администрацията за 2021 година. На събитието, организирано от Института по публична администрация (ИПА), Столична община бе отличена за някои от най-разпознаваемите иновативни решения в дейността ѝ.

Тазгодишното издание показа сериозна конкуренция между участниците, като често разликата в точките между първенците беше само една. Столична община е отличена в категорията „Технологични решения за открито управление и административно обслужване“ с три награди: за „Дигитална трансформация на общинска услуга „Смяна на адресната регистрация“, за мобилното приложение NAG Mobile към направление „Архитектура и геодезия“ и за информационна система "Регистрация на секционните избирателни комисии и техния състав". Г-н Павел Иванов, директор на ИПА, и журито на инициативата споделиха, че София е лидер в споделянето на добри практики и наличието на иновативни подходи в администрацията. За да приемат наградите, на церемонията присъстваха ръководителите на трите направления, отговорни за отличените нововъведения: Генчо Керезов, зам.-кмет на направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“, арх. Здравко Здравков, главен архитект на София, и Венера Милова, секретар на Столична община и ръководител на направление „Общинска администрация“. Те изразиха благодарността си от това, че трудът на общината и екипите, работили през изминалата изпълнена с предизвикателства година, е оценен. Столична община получи и специална Грамота в категорията за проекта „Пясъчник за иновации“.

"Близо 1500 души са ползвали услугата „Смяна на адресната регистрация“ за пилотния район „Студентски“ само за 3 месеца, което е над 10 пъти повече от всички електронни заявления за услуги за последните 6 години в района" – заяви зам.-кметът Генчо Керезов.

Мобилното приложение NAG Mobile към направление „Архитектура и геодезия“ и сайта на направлението се ползва месечно то 20 000 потребители. Информационна система "Регистрация на секционните избирателни комисии и техния състав" е създадена и се администрира от Столична община, а ползватели са районните администрации, които са ангажирани с организационно-техническата подготовка на изборите, като се обработват данни на близо 11 000 души.