Обратно Кметът на София поднесе цветя пред паметника на Христо Ботев в "Борисовата градина"

Кметът на София Йорданка Фандъкова поднесе цветя пред паметника на Христо Ботев в "Борисовата градина"

"Личността на Христо Ботев е така благородна и величествена, дейността му – така чиста и силна, влиянието му – тъй огромно, че колкото повече се вглеждаме в чертите му, толкова по-силно се изпълваме с безусловно уважение и любов към него. Всичко, в което човекът може да бъде прекрасен и велик, се съединява в него: гениален ум, най-благороден характер, твърдост на волята, пламенност и нежност на душата, сърце, открито за съчувствие, силни, но чисти страсти, живот, изпълнен с борба и дейност." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод на 170 година от рождението на Христо Ботев.

С тържествена церемония пред бюст-паметника на Христо Ботев в "Борисовата градина" бе отбелязана 170-тата годишнина от рождението на българския поет, революционер и идеолог на Българското освобождение – Христо Ботев.

Слово за делото на Христо Ботев произнесе зам.-кметът д-р Тодор Чобанов. "Христо Ботев е бил роден да стои по-горе от общото равнище. Преди 170 години в семейството на даскал Ботьо и жена му Иванка, в сградата на тогавашното калоферско училище, се роди едно дете. Дете, призвано да бъде български учител, публицист, поет и революционер. Призвано да се превърне във въплъщение на българската съвест и вместилище на непокоримия дух на българския народ."

Организатори на тържествената церемония са Столичната община, Министерството на отбраната на Република България и Общонародна фондация „Христо Ботев“.