Обратно Кметът Фандъкова откри 12-то издание на Международния фестивал на „Панаир на куклите“

"Тези дни София става част от приказния свят на куклите. Поздравявам талантливите актьори, които ще видим в града ни в цветни улични представления на открито. Поздравявам всички наши творци, които правят деня по-цветен и щастлив." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри от сцената на Столичния куклен театър 12-то издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите”.

На спектакъла присъстваха генералният секретар на Световния съюз на куклените дейци Димитри Ягенау, директорът на Кукления театър Иван Райков и артистичният директор на фестивала Кириакос Аргиропулос.

"Столична община се гордее с постиженията на своите театри и винаги е оказвала безрезервна подкрепа на благородната им мисия да създават изкуство. Особено се гордеем със Столичния куклен театър, който организира този мащабен фестивал вече 20 години.

Поздравявам българските и чуждестранните гости, които дойдоха в София, за да ни покажат своето изкуство. Радвам се, че спектакли ще се състоят на открито в паркове на много от новите открити сцени в града ни, където столичани и гости на града ще имат възможност да се насладят на това изкуство" – каза Йорданка Фандъкова.

В 12-ото издание на фестивала участват  13 български трупи и 15 чуждестранни от Франция, Канада, Испания, Италия, Гърция, Белгия, Чехия, Словения, Словакия, Германия. Представленията ще се играят на сцените на Столичен куклен театър, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Общински културен институт „Красно село“, „Топлоцентрала“, “I am studio”, “City Mark Art Center”, Театър “Ателие 313”. Уличните спектакли ще се състоят в "Борисова градина", парк „Заимов“, парк „Света Троица“, Градска градина, парк НДК, Южен парк, Археологическия комплекс „Западната порта на Сердика“, градина "Кристал".