Обратно Увеличава се финансирането за инвитро по Донорската програма на Столична община

 

Средствата, с които Столична община финансира всяка двойка, участваща в нейната Донорска "Инвитро" програма, да бъдат увеличени и да достигнат 3060 лв. Това предложение на зам.-кмета Дончо Барбалов и общинските съветници д-р Антон Койчев, Малина Едрева и Милка Христова ще бъде разгледано от Столичния общински съвет на сесията в четвъртък.

Общо 30 бебета са родени до момента в София благодарение на Програмата за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки – https://www.sofia.bg/programms-invitro. Тя бе създадена през 2015 г. и оттогава всяка година Столична община отпуска по 70 000 лв. за нейното изпълнение.

До момента всяка двойка можеше да извършва процедури и изследвания, финансирани от Столична община, на стойност до 2560 лв. Вносителите на доклада предлагат сумата да се увеличи с 500 лв., за да се покрие поскъпването на медицинските услуги и лекарства. 

Общо 111 двойки са подпомогнати през изминалите години от Общинската програма. Други 11 семейства са в процес на одобрение от специалната комисия, която разглежда изискваните документи на кандидатите. Към момента 6 двойки са в очакване на станат родители с помощта на Програмата.