Подготвят 6 места в София с вертикално градско земеделие по проект CityZen

Градското земеделие е от решаващо значение за устойчивото ни бъдеще и става все по-достъпно. Благодарение на проект CityZen вече 6 различни места в София разполагат с проектирани от гражданите вертикални градини и се занимават с градско земеделие.

Вертикалните градини бяха изработени в рамките на 2 дизайн семинара и инсталирани на различни локации, сред които жилищна сграда в квартал "Изток", Столична община, София тех парк, супермаркета на Централния кооперативен съюз, филиал на Столична библиотека и „СофияЛаб“. Заедно със специално изработените вертикални градини екипите от доброволци се сдобиха с всичко необходимо – саксии и сандъчета, пръст, компост, дренаж и разсад.

Компостът е предоставен от Инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“ на Столична община.

За ползвателите остава най-важната задача – да полагат грижи за растенията. Отглеждането им ще обогати трапезата, ще създаде не само приятна атмосфера, но и сплотена общност.

Асоциация за развитие на София ще проследи първата реколта от вертикалните градини, както и ефекта от градското земеделие върху хората и местата през следващите няколко месеца.

Проектът CityZen е финансиран по Програма ИНТЕРРЕГ Европа и съфинансиран от ЕФРР на ЕС.