Обратно Лятно настроение: концерт на Софийска филхармония в "Квадрат 500"


На 5 август от 18:30 ч. в атриума на "Квадрат 500" флейтовият квартет на Софийската филхармония „Флаутисимо“ и Весела Тричкова (арфа) ще представят концерт, част от програмата на „Сподели музиката“.

Лятната програма на Софийската филхармония „Споделете музиката“ се реализира с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.
В унисон с лятното настроение музикантките са подбрали красиви мелодии от класиката, Романтизма, джаза и съвременната музика. В програмата: Лео Делиб – Дует на цветята из операта "Лакме", Ектор Берлиоз – Трио за две флейти и арфа, Йожен Боца – "Летен ден в планината", Катрин Макмайкъл – Сюита "Флорис" за четири флейти и арфа, Румен Бояджиев-син – "Пеперуди" за четири флейти и Раймонд Гио – "Дивертименто – Джаз" за четири флейти.
Билетите за концерта дават достъп до експозициите в "Квадрат 500" в същия ден от 10:00 ч. до 18:00 ч. Входът за концерта е от бул. „Васил Левски“.
Флейтовият квартет “Флаутисимо” е създаден онлайн по време на изолацията през 2020 г. от Кремена Ачева, Гергана Иванова, Петра Атанасова и Мила Цанкова. Първото видео, което записват тогава, е прието радушно и достига 95 000 гледания онлайн. Това вдъхновява четирите дами да представят най-доброто от флейтовия репертоар. През лятото на 2020 г. те концертират в “Квадрат 500” съвместно с вокалния състав Bella Voce, по време на летния сезон на Софийската филхармония “Романтично лято в "Квадрат 500”. Поради големия си успех през ноември месец правят самостоятелен дебютен концерт в Камерна зала “България”, за който специално композиторът Румен Бояджиев-син написва “Три миниатюри за четири флейти”. Независимо че съставът е сравнително нов, флейтистките имат завидни лични биографии.
Весела Тричкова е арфистка с дългогодишна музикална кариера, завършила е магистратура в НМА „Панчо Владигеров“ при проф. Малина Христова. От 2000 г. свири соло-арфа в Софийската филхармония.