Назад

Изложба разказва за дигиталното презареждане на правата ни от 16 до 30 август

От 16 до 30 август 2021 г. в Галерията на открито в градина „Кристал“ може да разгледате изложбата „ДИГИТАЛНО ПРЕЗАРЕЖДАНЕ: Правата и свободите във виртуалния свят“.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Култура“ за 2021 г. и Фондация „Америка за България“.

Артистичната експозиция представя гледната точка на 16 млади фотографи, илюстратори, писатели и поети към темата за дигиталното презареждане на гражданските ни права и свободи днес.

Как се възприема тази онлайн трансформация – като повече възможности, повече свобода или повече ограничения и предизвикателства?

Отговорите ще намерите в 26-те артистични платна с творбите на талантливите автори, отличени в конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ 2021. В ядрото на креативните работи стоят правата, които са основна съставка на гражданското общество – правото на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото, които всеки ден се презареждат с ново съдържание и начин на упражняване във виртуалния свят.

Инициатор на изложбата е фондация „Български център за нестопанско право“ (БЦНП). Мисията на организацията е да подкрепя хората в България да се сдружават свободно и да са граждански активни.

Експозицията е плод на дългогодишните усилия на БЦНП да насърчава будните и социално ангажирани автори да разгръщат творческата си енергия и да разказват за човешките и гражданските ни права и свободи през погледа на своето изкуство. Това става възможно чрез конкурса „Граждански Будилник“, който тази година се организира за четвърти път. В него участие взимат 90 автори от страната и чужбина.

Изложбата „ДИГИТАЛНО ПРЕЗАРЕЖДАНЕ: Правата и свободите във виртуалния свят“ ще бъде открита официално в рамките на Фестивала ГРАЖДАНСКИ БУДУЛНИК – на 26 август 2021 г., пред Лятната сцена в "Борисова градина". На събитието ще бъдат връчените призовете на отличените таланти. Фестивалната програма е наситена от артистични занимания, игри, работилници, концерти и предизвикателства за малки и големи.

Отбележете се във Фейсбук събитието, където ще намерите детайли за фестивала „Граждански будилник“.