Назад

„Звукът на метрото“ за Деня на София – 17 септември

 

За втора поредна година столичани и гостите на града ще срещнат различни съвременни изкуства и алтернативни форми на изява във формат на флашмоб в Столичното метро, творчество и иновации на млади артисти.

Мотриса от Третия метродиаметър ще се превърне в движеща се сцена за съвременен танц, кино, театър на движението, изпълнения на класическата музика, градска мода, трикинг, електронен бийт и илюзии, които ще се редуват при всеки пробег от „Красно село“ до „Горна баня“, както и на избрани метростанции.

Събитието ще състои в два времеви диапазона – от 10:00 до 13:00 ч. и от 19:30 до 21:30 ч. – при изрично спазване на актуалните противоепидемични мерки – носене на лични предпазни средства, дистанция и дезинфекция.

Събитието се осъществява от Младежкото сдружение в обществена полза „Национален център за иновации и дигитални изкуства“ с подкрепата на Столична община и с домакинството на „Метрополитен“ ЕАД.

В инициативата се включва Александра Драгова, която ще представи заедно с артистите Калина Кръстева и Денислав Иванов за първи път пред публика – фрагменти от своя най-нов проект за съвременен танц – PROJECT 8.

В Sound Underground ще участват отново възпитаници на НМУ „Любомир Пипков“ в джаз и класическа музика.

Модата е поверена на младия дизайнер Antony Langountin, който ще направи премиера на най-новата си колекция, озаглавена „Градска джунгла“.

Етюди от Театър на движението ще бъдат изпълнени от студентите на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ – Александър Будуров, Филип Дончев и Велизар Груев.

Допълнителен адреналин ще създаде спортният клуб „Рекриейт-София“, който ще популяризира и първия си проект за пътна безопасност за деца и младежи, финансиран от Столична община – „Надскочи себе си! Бъди отговорен!“

В събитието ще се включат и актуални инфлуенсъри и тик-токъри, които ще допринесат събитието да бъде споделено онлайн на всички платформи, предпочитани от младите хора на София.

Зад пулта ще се изявят млади и утвърдени електронни продуценти и диджеи, сред които DJ VLD и Disco Manga, като музиката ще преминава от фънк и джаз, през ремикси на любими популярни български песни, до диско, хаус и техно.

Режисьор-постановчик е Атанас Лозанов. Събитието ще бъде заснето за целите на кратък документален филм „София – град на вдъхновението и модерността“.