Назад

24-ма български културни дейци стават носители на наградите „Златно перо“ 2017

За 22-ра поредна година Classic FM радио, галерия „Макта“ и „Кантус Фирмус“ ще връчат златните призове за принос към българската култура и изкуство

22 май 2017, София

Точно в деня на големия български празник 24 май, Ден на славянската писменост и българската култура за 22-ра поредна година Classic FM радио, галерия „Макта” и „Кантус Фирмус“ ще раздадат наградите „Златно перо”. На официална церемония от 17:00 ч. под куполите на Ларгото в центъра на столицата ще бъдат връчени престижните отличия. Те представляват брошка във формата на писец и са изработени от 24-каратово злато.

Сред наградените тази година са прочутата българска оперна певица Стефка Евстатиева, режисьорът Радослав Спасов, народната певица Янка Рупкина, диригентът Бедрос Папазян,  актьорът Филип Трифонов, актрисата Милица Гладнишка, журналистката Жени Марчева, композиторът Георги Арнаудов и др. За активна културна политика и подкрепа на стойностни проекти в областта на изкуствата награда „Златно перо“ ще получи тази година и кметът на София Йорданка Фандъкова. Приложен е пълният списък на носителите.

По традиция, една от наградите „Златно перо“ се определя от слушателите на Classic FM радио чрез гласуване по имейл. Техният избор за носителят на 24-тата награда е за балетиста Никола Хаджитанев.

Официалната церемония „Златно перо“ е с вход свободен за публиката, която иска да види на живо връчването на наградите за 2017 г. В програмата ще участват Софийски духов оркестър, Детски хор „Пам-Пам“, оперната прима Мариана Цветкова, танцьори от трупата „National Art“ и от фолклорен ансамбъл „Средец“.

Събитието се провежда в рамките на „Европейски музикален фестивал“, който е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г., със съорганизатор - Министерството на културата на Р. България.

За повече информация:

Ирена Данкова, Радостина Узунова,

„Кантус Фирмус“, тел: 0885 25 20 69; 0887 94 20 94

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През м. април 2017 форумът получи званието „Remarkable festival“  от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ за периода 2017-2018 година.