Яна Любенова Генова

​​​​​​​

Заместник-кмет по направление

"КУЛТУРА, ОБРАЗОВАНИЕ, СПОРТ И МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ​​​​​​​"​​​​​​​Яна Генова е завършила специалност "Културология" в Софийския университет "Климент Охридски".

Професионалното ѝ развитие в областта на културния мениджмънт започва през 1995 г. Работила е за български и международни организации и програми в сферата на книгата, културната периодика и превода.

Основател на неправителствената организация „Следваща страница“ и на Къщата за литература и превод в София, съосновател на детската платформа за окуражаване на четенето www.knigovishte.bg, президент на борда на Европейската мрежа на преводаческите центрове RECIT.

Има опит като експерт в Програма "Творческа Европа" на Европейския съюз, като съветник в Министерство на културата и член на работни групи, включително по изработването на стратегията "Културата и изкуствата – новата енергия за устойчиво развитие на София" 2023 – 2033 г. 

​​​​​​​Интересува се от теми като стратегическо планиране и измерване на общественото въздействие на културата и изкуствата.

​​​​​​​