БИОГРАФИЧНИ ДАННИ

 

Йорданка Асенова Фандъкова
Кмет на Столична община

 

Дата на раждане:

12.04.1962 г. в гр. Самоков


Образование:


35-та Руска езикова гимназия – София,
СУ "Св. Климент Охридски" – специалност "Руска филология"
 

Професионална кариера:

 

1985 – 1995 г.

Учител в 73. СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" – София

1998 – 2005 г.

Директор на 73. СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" – София

2005 – 2009 г.

Заместник-кмет в Столичната община по образование, култура, спорт и превенции на зависимости

2009 г.

Депутат в 41-то Народно събрание

2009 г.

Министър на образованието, младежта и науката

от 23.11.2009 г.

Кмет на Столичната община


Допълнителни
квалификации:

 

Институт "А. С. Пушкин" в Москва – учител II клас квалификация
Бизнес администрация
Програма на МОН и Френския културен институт – директор – обучител
Мениджмънт в образованието по проект на МОН, Гьоте-институт и КултурКонтакт – Австрия
Българско училище за политики
 

Семейно положение:

Омъжена
Една дъщеря
 

Езици:

Английски
Руски
 

Участие в проекти:

"Индекс за приобщаване" – за работа с деца с увреждания
"Демократично училище" на Гьоте-институт в София и Бюро за образователни проекти k.education на Правителствената агенция КултурКонтакт – Австрия по поръчение на МОН – Република България.
 

ОБРЪЩЕНИЕ НА КМЕТА НА СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

 

БЛАГОДАРЯ!

Това е първата, най-важната и идваща от сърцето ми дума, с която се обръщам към всички вас, гражданите на София.

БЛАГОДАРЯ ВИ за доверието. То ми даде възможността, увереността и сила- та да ръководя промяната и развитието на града ни вече 14 години. Това, че получа- вах доверието Ви в четири поредни избора, за мен е чест и дълг, и отговорност.

БЛАГОДАРЯ ВИ за подкрепата! Постигнахме много заедно. Промяната в града се случва само със съмишленици и партньори. Имах смелостта да започвам големи проекти един след друг. Първо, заради убедеността ми, че София трябва да догони, за да изпревари, и няма време за губене. И второ, с ясното усещане, че в това темпо на работа вие сте най-верните ми партньори. Усетихме какво е да живееш в град, в който всяка година се реновират булеварди, строят се улици и се изгражда метро. Давам си сметка, че това с времето изморява, но резултатът си заслужава. Създадохме скорост на промяната, каквато градът ни не познаваше. Днес София е различен град от този, в чието управление влязох. И може би най-хубавото е, че вече почти не я помним такава, каквато беше преди – с тъмни и обрасли паркове, в които хората рядко влизаха; с миризмата на балирани отпадъци, която се разнасяше от “Дружба” и “Кремиковци” из всички квартали; с метро от “Люлин” до центъра и 40-годишни икаруси, в които валеше при дъжд. Промяната, така както аз я разбирам, е целенасочена работа, стъпка по стъпка всеки ден. БЛАГОДАРЯ ВИ за емоцията! Няма нищо по-мотивиращо както от добрите думи, така и от критиките. В работата трябва да си готов и за двете, и най-вече да знаеш как да продължиш след грешките. Не допуснах компромиси и наложих най-големите санкции, прилагани в държавата ни, на изпълнители на публична инфраструктура. Бяхме и инициатори на редица законови поправки, с които затворихме възможността да се използват оставени вратички в законите. Чувах как много хора с политически амбиции изричат красиви фрази и дават щедри обещания, които не могат да изпълнят, защото нито елементарните физични закони, нито нормативната уредба го позволява.

През цялото това време не се поддадох на две неща – на популизма, който завладява политическия ни живот, и на двойния морал, който някои политици и общественици се стремят да наложат като универсален аршин за измерване. София е град на достойни, създаващи и свободни хора, на хора с различно мнение. Да защитя правото на различно мнение, и то най-вече, когато не съм съгласна с него, беше една от важните ми задачи като кмет. Това е принцип, в който дълбоко вярвам, въпреки че виждам, че хора от целия политически спектър трудно и дори изобщо не го разбират.

Дали е било трудно? Неведнъж. Но именно трудностите ме научиха, че никога не е невъзможно! Това е въпрос на характер, на постоянство и упоритост. Когато имаш не просто цел, а кауза, трудностите се превръщат в генератор на енергия.

Дали е било изморително? За мен умората е само момент от биологията ни, но никога не допуснах отчаянието в мисълта и в емоциите си. Отчаянието е най-лошият съветник, защото те притиска и кара да мислиш, че нямаш избор. А човек винаги има избор - в най-критичните ситуации моят избор беше никога да не се поддам на злобата на деня. Хиляди пъти чух мантрата, че хубавите неща в София са станали от само себе си, че просто някак се случват – това е банален политически трик, с който трябва да се зачеркне всичко постигнато. Заслужава си да го подмина, ако не омаловажаваше труда на хиляди хора, които са работили и работят за града ни. Ако не се научиш да цениш и уважаваш усилията и всекидневните битки, нито ще постигнеш големи цели, нито ще спечелиш големи победи. Затова искам да благодаря на всички хора от екипа ми, с които сме работили през тези години, на служителите в администрацията, на хората, които и в студ, и в жега са навън и отговарят за дейностите по поддръжка на града, на общински съветници и колеги от другите институции, с които ежедневно сме в координация, на ръководителите на Европейската комисия и колегите кметове – това е огромна армия от хора, които са допринесли - всеки със своите възможности и сили – за да отчитам днес хиляди завършени проекти. Дали е можело повече? Когато от настоящето погледнеш към миналото, неизбежно си го мислиш. Това означава, че синаучил уроците и си отворил врати за нови възможности. Уверена съм, че с упорития труд и с постигнатите резултати съм прокарала нови пътища за развитието на София като модерен, активен и иновативен град. В тези години столицата на България не само влезе в големите организации на европейските столици, но се утвърдихме като активен партньор и участник. Успяхме да привлечем световни компании, заслужихме инвестиционен рейтинг за финансова стабилност, равен на този на държавата ни, и влязохме в топ 5 в класацията на “Файненшъл таймс” за технологични градове на бъдещето. София е икономическият, образователен, научен и творчески двигател на България. Столичани, 1/5 от населението на страната ни, произвеждат над 40% от брутния вътрешен продукт на държавата ни. Затова пред всяко българско правителство съм отстоявала справедливо и достойно отношение към София. Получавала съм и разбиране, и неглижиране, влизала съм в тежки спорове, стигащи до явни саботажи, но винаги стигах до решение, защото зад мен стояха над 1,2 млн. души. Винаги съм знаела колко силен е моят глас, колкото и тихо да говоря, защото е и вашият глас.

За мен беше чест да мечтаем, да създаваме и да променяме София заедно!

БЛАГОДАРЯ ВИ!

Йорданка Фандъкова

 


ОТЧЕТ НА КМЕТА НА СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
ЗА ПЕРИОДА 2009 – 2023 година