Проведе се заседание на Софийския оперативен щаб

"Регистрираната заболеваемост в София на 14-дневна база е 812 на 100 000 души" – това докладва директорът на Столичната здравна инспекция д-р Пенчев на заседание на Софийския оперативен щаб.  В онлайн заседанието участва и кметът на София Йорданка Фандъкова. Съгласно издадената вчера, 19 октомври, заповед на министъра на здравеопазването присъствените учебни занятия в училищата следва да бъдат преустановени от утре, 21 октомври. Актуалните данни за карантинираните паралелки са 4% карантинирани в начален етап на обучение, 7% – в прогимназиален и  8% – в гимназиален. Въз основа на тези данни, както и заради изключително краткия срок на въвеждане на заповедта, Софийският щаб предлага на министъра на образованието и министъра на здравеопазването, учениците от 1. до 4. клас в София да продължат присъствена форма на обучение поне до края на седмицата, а всички останали да преминат на обучение в онлайн среда. Това ще даде възможност и на родителите на най-малките ученици, които не могат да ги остават сами, да направят организация.

Детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца е малко над 3%.

Директорите на общинските болници и центровете за социални услуги алармираха за сериозен проблем с организацията на работа, която се въвежда от днес в полунощ. Съществен процент от персонала не разполага с необходимите сертификати, за да се обезпечи работата на всички отделения и услуги от утре.

В следващите дни Столична община ще организира изнесени пунктове за ваксинация на публични места, които да дадат допълнителна възможност за поставяне на ваксина. 

20.10.2021