Започва изграждането на нов православен храм в район „Люлин“

 

Храмът ще носи името на Св. патриарх Евтимий Търновски и ще бъде изграден върху общински терен, предоставен след решение на Столичния общински съвет

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и президента Румен Радев днес, 20 януари, бe извършена официална церемония за първа копка на нов православен храм "Св. патриарх Евтимий Търновски" в столичния ж.к. "Люлин". На събитието присъстваха общински съветници, кметове на райони, много софиянци.

Храмът, който ще е втори за район „Люлин“, ще носи името на средновековния книжовник и български патриарх Евтимий Търновски.

Тържествен водосвет отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп.

Храмът ще бъде изграден върху общински терен в „Люлин“, предоставен безвъзмездно на Софийската света митрополия, след решение на Столичния общински съвет.

Строителството на храмове за мен е кауза. Винаги сме помагали на църквата, защото това е помощ за укрепване на вярата, за запазване на християнските ценности, които са в основата на морала и човещината. За последните години подкрепихме изграждането на 6 нови църкви. В момента продължава строителството на храмовете в район „Изгрев“ и в „Триадица“. По програмата, която създадох, финансираме строителство и възстановяване на над 20 църкви“ – заяви кметът Фандъкова.

Тя благодари на кмета на "Люлин" Милко Младенов, който с много желание и сърце работи за това дело, на Българската православна църква и Софийската света митрополия, които заедно с Църковното настоятелство извървяха пътя, за да поставим днес началото на градежа.

Убедена съм, че за да имаме църква, първо ни трябва вяра. Да бъдем смели във вярата и силни в обичта. В дни на изпитания те са най-силният щит, който ни запазва като хора. Както е казал и самият Свети Евтимий Търновски "Съществуването и преуспяването на моя народ и на вярата на моите предци е и моята лична съдба" – посочи също кметът на София.

В основите на бъдещия храм бе положена капсула с възпоменателна грамота, върху която президентът, кметът и епископ Поликарп положиха подписи до този на Българския патриарх Неофит.

 

 

 

20.01.2022