Започна профилактичната кампания за борба с рака на гърдата

За 7-ма поредна година в столицата започва информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата, организирана от Първа САГБАЛ „Света София“. На специална пресконференция днес събитието беше представено от д-р Гергана Коларова, изп. директор на общинската АГ болница, Дончо Барбалов, зам.-кмет на София, Георги Руйчев, изп. директор на Българския форум на бизнес лидерите, и д-р Моника Чеуз, директор на дирекция "Здравеопазване" към Столична община.

"Целта на кампанията е повече жени да бъдат информирани за необходимостта от редовни профилактични прегледи. Колкото по-рано бъде установено заболяването, толкова по-голяма е вероятността пациентката да се излекува напълно" – заяви д-р Коларова. Тя благодари на Столична община за подкрепата и за модерното оборудване, закупено за отделение "Хирургия на млечната жлеза" в Първа САГБАЛ.

В профилактичната кампания тази година се включват 10 лечебни заведения от София, Пловдив, Варна и Стара Загора, в които този месец ще се провеждат безплатни мамологични прегледи. Това са Първа САГБАЛ "Св. София", Първа МБАЛ, Пета МБАЛ, ВМА, УМБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Св. Анна", УСБАЛ по онкология – София, УМБАЛ "Св. Георги“ – Пловдив, УМБАЛ "Св. Марина" – Варна и УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" – Стара Загора. На сайтовете на болниците могат да се намерят телефоните за предварително записване за безплатните прегледи. 

Кампанията се осъществява с подкрепата на НДК, БНТ, Български форум на бизнес лидерите, фармацевтичната компания „АстраЗенека“ и „Метрополитен“ ЕАД. 

"Нека напомня, че през 2015 г. Столична община създаде първата и към момента единствена организирана скринингова програма за превенция на рак на млечната жлеза, заради социалната значимост на това заболяване. Оттогава досега по нея вече са прегледани около 19 000 жени от различни професионални групи – учители и непедагогически персонал в общинските учебни заведения, служители в социални и общински културни институции, работещи в детските кухни, в градския транспорт. Вярвам, че на много от тях сме помогнали да открият навреме проблема и да предприемат успешно лечение" – заяви зам.-кметът Дончо Барбалов. Средствата, които се отделят от бюджета на София за тази цел, са 350 000 лв. годишно. През тази година по план Общинската скринингова програма трябва да обхване близо 9 000 души, до момента прегледи са преминали близо 3 500 жени. От тях при 16 жени е установен категорично карцином и те веднага са били оперирани. При други 22 пациентки лекарите се съмняват за същото заболяване, а при 425 жени откритите находки са доброкачествени.

През последните години Столична община заедно с общински и държавни болници като Първа АГ "Св. София", Втора АГ „Шейново“, „Майчин дом“, ВМА и др. разви и други профилактични програми: за скрининг на щитовидната жлеза, на простàта при мъжете, скрининг на белите дробове и на миомна болест. 

04.10.2019